Lokalni izbori na jesen samo ako svi gradonačelnici podnesu ostavke

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da smatra da su vanredni izbori realna opcija i da na mitingu SNS koji je zakazan u petak želi da razgovara sa građanima o problemima.

Međutim, iako je najavio da bi oni mogli da se održe krajem septembra, Vučić više ne pominje taj datum. A razlog je jednostavan – lokalni izbori.

A to je pre dva dana praktično potvrdio i predsednik IO SNS Darko Glišić. On je rekao da će redovni lokalni i pokrajinski izbori biti održani u prvoj polovini 2024, a da će odluke o drugim, vanrednim izborima biti konkretizovane narednih dana.

“Po zakonu, lokalni izbori ne mogu biti na manje od 120 dana od isteka mandata, a kako nama on ističe tek u avgustu 2024. godine, izbori mogu biti tek za godinu dana. Prema važećim zakonima, Vučiću ne preostaje ništa drugo osim da natera gradonačelnike da podnesu ostavke u svim gradovima i da raspuste lokalne parlamente”, kaže Ivan Matović, odbornik GG Starosedeoci Kraljeva u Skupštini Kraljeva.

Matović objašnjava da Vučićeva najava da će raspisati izbore u septembru ne znači ništa, jer se i ranije dešavalo da uveče najavi izbore, a da već ujutru kaže da nema potrebe za istim. Mišljenja je da najava izbora za septembar nije ništa drugo osim pokušaja da umiri proteste, građane ali i opoziciju.

“Strah od građana koji su izašli na proteste protiv nasilja je očigledan i ništa mu drugo nije ni preostalo osim da temu skrene na predizbornu kampanju. Opozicija treba dobro i zrelo da razmisli šta nam je činiti, da ostane jedinstvena po pitanju protesta i da ne naseda na Vučićeve spinove i manipulacije”, kaže Matović.

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta kaže da bi bilo dosta naivno očekivati da se nešto neće desiti „samo“ zbog toga što nije po zakonu. Napominje da su se ovde čak i izborni zakoni menjali u toku samog izbornog ciklusa.

“Pravnog i svakog drugog nasilja ima na pretek. Gradonačelnici ionako nigde nisu birani, već partijski postavljeni, mogu tako da budu i opozvani, čovek sa funkcije predsednika države na listama za mesne zajednice… Da i ne govorimo o tome kako se sprovode sami izbori i u kakvim uslovima. Tako da je ono duhovito ironično pitanje „šta bi tu moglo da pođe naopako?“, ovde je sasvim na mestu. Sve može da se desi, pitanje je samo koliko ćemo mi još dugo dozvoljavati to i svako drugo otvoreno nasilje koje živimo”, smatra Voštinić.

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID izjavio je da su šanse da će građani na jesen na birališta „danas veće nego što su bile juče“, ali da još uvek postoji mogućnost da se parlamentarni izbori održe naredne godine, zajedno sa lokalnim i pokrajinskim.

Share.

Comments are closed.