Studenti iz Doma u Kraljevu: Živimo kao u getu ili na graničnom prelazu

0

„Dolazimo u situaciju da pojedinci iz rukovodstva Studentskog doma hoće da nam odrede sa kim možemo, a sa kim ne možemo da se družimo. Studentski dom koji je sinonim za učenje i druženje, počeo je da nas podseća na geto, zaštićeno područje ili granični prelaz”, objašnjavaju Miroslav Vidić, predsednik Studentskog parlamenta Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu.

Studenti koji stanuju u Domu u Kraljevu, kažu da u poslednjih godinu dana nemaju adekvatne uslove za stanovanje. Kako navode za naš portal, kvalitet ishrane u studentskoj menzi je loš, kao i grejanje u sobama. Ističu da postoje i selektivna pravila koja se primenjuju nad pojedinim studentima.

“Mi smo realni, znamo da menza u Studentskom domu nije restoran želja, ali smo sigurni da hrana može i mora da bude bolja. Da ne govorimo o količini obroka, nepoštovanju jelovnika i degradiranju studenata koji učestvuju u sastavljanju jelovnika, ali i svih aktivnosti koji se tiču Studentskog parlamenta”, kaže Miroslav Vidić.

Kažu da su problem sa lošim grejanjem rešile isključivo visoke dnevne temperature, i da su dobili obećanje od rukovodstva ovog Doma da će se grejanje i kvalitet hrane u studentskoj menzi rešiti.

“Nad pojedinim studentima se primenjuju selektivna pravila, očigledno kao reakcija na istinu i nečiji model posle slanja našeg dopisa, kako bi se mi koji smo predstavnici studenata zaustavili u borbi da našim studentima obezbedimo bolje uslove. Atmosfera u Studentskom domu nikada nije bila lošija. Ljudima se manipuliše”, objašnjavaju studenti.

Kako su nam ispričali, primenjuju se pravila funkcionisanja iz Doma učenika što nije prihvatljivo, nije prirodno i nije racionalno. Kažu da nisu protiv toga da u Studentskom domu ne treba da postoje i da se poštuju pravila. Ali, smatraju da im je pored učenja potrebno da u slobodno vreme imaju priliku da se druže.

“Šta da vam pričam, kad ja, koji sam prvi među jednakima, izabrani predsednik Studentskog parlamenta istih tih studenata, koji znam sve ljude u domu i na fakultetu kako bi uveče posetio studente, učio, organizovao i pripremao neku manifestaciju ili se družio sa mojim kolegama iz doma, moram da prolazim bukvalno rentgensku kontrolu, ostavljam ličnu kartu i objašnjavam na portirnici kod koga idem, šta ću da pričam. Pa, ako se nekome svidi razlog mog dolaska ili tema razgovora, onda se odlučuje da li mogu ili ne mogu da uđem“, priča Miroslav Vidić.

Studenti su pre nekoliko dana krenuli sa prikupljanjem potpisa i peticije kako bi ove probleme što pre rešili a do sada je prikupljeno preko stotinu potpisa od studenata koji su stanari Studentskog doma.

Rukovodstvo Doma: Ispitaćemo sve ove navode

Iz Uprave Doma učenika srednjih škola u Kraljevu, kome i pripada Studentski dom, kažu da su dobili pisma od Studentskog parlamenta, i da će ispitati sve slučajeve, odnosno probleme sa kojima se kako u pismu piše, studenti suočavaju.

Kažu da će pre svega ispitati deo o tzv. navodima o selektivnim pravilima koja studenti ističu. Takođe, kažu i da su se predstavnicima Studentskog parlamenta već sastajali.

Ali, ističu i da se pravila koja su propisana moraju poštovati.

Share.

Comments are closed.