Kaskadni mural kao poruka za zabranu gradnje mini hidroelektrana

0

Kaskadni mural inspirisan Brezanskom rekom, koji je oslikala umetnica Jana Danilović, posvećen očuvanju svih reka u kraljevačkom kraju, krasiće stepenište kod Atletskog stadiona u centru Kraljeva.

Najstrašniji primer uništavanja planinskim reka jeste Brezanska reka, jedan od dragulja planine Goč. Nekadašnja atrakcija za rekreativne i ribolovne turiste, danas privlači užasnute poglede svakog prolaznika namernika svojim isušenim koritom u dužini od preko tri i po kilometra. Toliko je dugačka cev kroz koju prolazi reka. Umesto da prirodno teče svojim koritom.

Aktivisti tri inicijative, „Pravo na vodu“, „Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“ i „Spasimo Studenicu“, iskoristili su priliku da na svečanom otvaranju posetiocima i prolaznicima podele razglednice koje prikazuju lepote reka i strahote koje iza sebe ostavljaju MHE. Oni su pozvali sugrađane da ih pošalju gradskim čelnicima i tako ih podsete da konačno usvoje moratorijum na izgradnju mini-hidroelektrana u kraljevačkom kraju.

“Tri meseca je prošlo od kada smo podneli inicijativu za moratorijum na malih hidroelektrana na teritoriji Kraljeva, koju su uputile tri organizacije – Pravo na vodu, Sačuvajmo planinske reke Kraljeva i Spasimo Studenicu. Do danas iz uprave grada nismo dobili nikakav odgovor”, napominju iz ovih organizacija.

Udruženja za zaštitu reka tražila su da se na dnevnom redu gradske skupštine nađe odluka o obustavi daljih izdavanja dozvola za MHE do donošenja novog prostornog plana u kojem bi se lokacije izbrisale i time sačuvale reke Kraljeva.

“Predsednik Srbije je pred Novu godinu usmeno obećao zaštitu dve reke na ovom području, ali mi znamo da bez konkretnih izmena tamo gde leže nadležnosti ni jedna nije zaštićena”, kažu aktivisti.

Prema važećem katastru malih hidroelektrana Srbije, od ukupno 856, na teritoriji Kraljeva predviđena je izgradnja 52 mini-hidroelektrane.

Deset minihidroelektrana već je izgrađeno na brzim čistim planinskim rekama. Meštani su bili prinuđeni da svoje livade i bašte žrtvuju zarad male, skoro beznačajne, količine energije koju elektrane proizvode u selima ispod planina Goč, Čemerno i Golije.

Ovi predeli su stanište stotine vrsta ptica i riba, a dom su zaštićenim vrstama drveća i drugih biljnih i životinjskih vrsta. Samo Brezanska reka ima oko 110 evidentiranih izvorišta vode.

Share.

Comments are closed.