Meštani Ušća na Ibru protestovali protiv novih MHE na Studenici

0

Nezadovoljni što su zasad nepoznati investitor i izvođač radova, na neobeleženom gradilištu započeli radove na reci Studenici, oko pet kilometara od ušća ove reke u Ibar, oko stotinu meštana rudarske varošice Ušće protestovalo je minulog vikenda pod jasnim sloganom – „Spasimo Studenicu“.

Upravo tako se zove i neformalna grupa na društvenim mrežama, organizator protesta protiv izgradnje mini hidroelektrane na Studenici, planinskom biseru ovog kraja.

Kako su istakli ovom prilikom, meštani su nezvanično saznali da su na Studenici u toku pripreme za izgradnju MHE čija će visina brane iznositi 15 metara, a akumulacija vode do jedan kilometar uzvodno.

„Napravljen je improvizovani most od betonskih cevi u reci, a nigde nema obavezne table sa obaveštenjem ko i šta radi, ko je investitor, izvođač, ko je izdao dozvolu, ko je projektant i slično. Nećemo dozvoliti da zarad sitnih intersa i zarade pojedinaca unište reku. Ne damo Studenicu“, jasno i glasno poručili su meštani na protestu.

Oni su istovremeno pozvali nadležne državne i kraljevačke gradske službe da reaguju, kao i sveštenstvo obližnjeg srednjovekovnog manastira Studenica, Zavod za zaštitu spomenika kulture, UNESKO…

„Ovo je borba za buduće naraštaje. Nepoznati investitori, ubice naše Studenice, niste dobrodošli“, poručili su okupljeni u Ušću.

Share.

Comments are closed.