Vrnjačka Banja: Najviše se traže stanovi od 40 kvadrata, ar i 20.000 evra

0

Iako su planine oborile sve rekorde po obimu prodaje i cenama apartmana, ništa mnogo ne zaostaju ni popularne banje u Srbiji. Iako možda u poređenju sa obimom prodaje na planinama, u banjama to deluje znatno manje, trebanaglasiti da su za ova mesta dostignute brojke itekako visoke.

Mesecima unazad Vrnjačka Banja važi za najposećeniju banju u Srbiji. Apartmani su u u njoj plaćani kao stanovi u Beogradu, jer cene kvadrata dostižu i 1.600 evra.

Pored izletnika i onih koji dolaze na lečenje i kratak predah u Vrnjačku Banju, sve je više onih koji se odlučuju na kupovinu apartmana. Velika potražnja podigla je i cene.

Prema zvaničnim podacima Republičkog geodetskog zavoda, u Vrnjačkoj Banji se u prošloj godini najjeftinije mogao platiti kvadrat apartmana u starogradnji koji je koštao 227 evra, dok su cene u starogradnji dostizale 1.100 evra. U novogradnji je situacija malo drugačija pa su se cene kretale od 1.300 do nepunih 1.600 evra.

Prošle godine je prodato 70 kuća, a najveća vrednost dostignuta za jednu iznosila je 275.000 evra. Inače, u Vrnjačkoj Banji teško da se može pronaći kuća ispod 50.000 evra. A to znači da je udaljena od centra ili da će u njeno renoviranje morati da se uloži još novca.

„U ovom trenutku se u Banji skoro ne može naći stan od 40 kvadrata. Jednostavno ih nema. Potražnja ne može da isprati ponudu. Zato smo svedoci hiper gradnje u ovom lečilištu. Najbolji primeri su zgrada koja je napravljena na izvoru Snežnik, sa više od 80 stanova i ukupno 4.000 kvadrata“, kaže Goran B. iz Vrnjačke Banje.

Najsvežiji primer je prodaja zemljišta u blizini autobuske stanice. Na javnom nadmetanju za ovu lokaciju bila je ogromna zainteresovanost.

„Ar tog zemljišta prodat je za čak 20.000 evra. Investitor je hteo da na tom mestu sagradi stambenu zgradu visoku oko 40 metara. To je 15 spratova u centru banje. Tako nešto do sada nije bilo viđenokod nas“, kaže meštanin Dragan Brđović.

Brđović je kako kaže, zbog toga uputio primedbu opštini Vrnjačka Banja.

„Na javnom uvidu u Generalni urbanistički plan, sa tih prvobitnih 40 metara, visina je smanjena na 30 metara. Ali i to je mnogo. I na to sam uložio prigovor. Tako da sada očekujemo da će ta zgrada imati prizemlje, 4 sprata i potkrovlje“, priča Brđović.

Share.

Comments are closed.