Vrnjačka Banja: Posle 80 godina otvara se nemački tunel

0

Tuneli ispod Crkvenog brda u centru Vrnjačke Banje, postaće turistička atrakcija. Opštinsko rukovodstvo najpoznatije banje u Srbiji odlučilo je da adaptira tunel koji je za vreme Drugog svetskog rata bio planiran da postane sklonište nemačkog Glavnog štaba za jugoistočnu Evropu. Turisti će imati prilike da vide tunel koji je dugačak oko sto metara.

Kopanje tunela počelo je još davne 1942. godine u maju, radovima je rukovodio general Aleksandar Ler – vođa desanta na Drvar i operacije Konjički skok.

Zanimljivo je da je tunel probijen tek 1944. godine, posle godinu i po dana, kada su se dve ekipe susrele u sredini Crkvenog brda kopajući sa dve strane istovremeno. U tunelu se nalazi sedam prostorija.

Drugi započeti krak u pravcu pijace sa jedne, i od vile „Peć“ sa druge strane nije bio završen, a posle oslobođenja radovi nisu nastavljeni i od tada tunel deli sudbinu Vrnjačke Banje.

Prema rečima Ivana Trifunovića, direktora TO Vrnjačka Banja, reč je o komplikovanom poslu, za koji je izrađen projekat, a tunel bi trebalo da bude adaptiran do sledeće godine.

„Nova turistička atrakcija biće dugačka stotinak metara, obogaćena sadržajima iz istorije ovog mesta. Posetioci će tako, nakon rekonstrukcije, imati priliku da zahvaljujući izloženim maketama i predmetima, jasno sagledaju razvoj banje od rimskog perioda, preko turske i nemačke okupacije, do danas. U ovim izložbenim prostorima videće se brojno oružje, topovi, puške, samostreli, oruđa, oklopi, panciri, nemačke i partizanske uniforme, kao i razni predmeti pronađeni prilikom arheoloških iskopavanja“, rekao je Trifunović.

Kako piše u projektnoj dokumentaciji, ulaz u tunel biće sa glavnog šetališta Promenade, a izlaz u Ulici heroja Čajke.U spoljašnjem delu u zoni izlaza iz tunela biće formiran mali trg, sa izlaznim platoom i kioskom za prodaju suvenira. Ulaz i izlaz iz tunela biće dostupni i licima sa posebnim potrebama.

Tunel povezan sa vilom „Partizanka“

Vila “Turkulović koja je nakon Drugog svetskog rata promenila ime i danas se zove vila „Partizanka“, povezana je tunelom sa Crkvenim brdom i nekadašnjim nemačkim štabom. Vila „Turkilović“ je poznata po tome što je u njoj osmišljena operacija „Konjićev skok“ ili Desant na Drvar. Njome je iz ove vile rukovodio čuveni Oto Skorceni.

Share.

Comments are closed.