Presušio izvor Jezero u Vrnjačkoj Banji (video)

0

Voda sa izvora „Jezero“ u Vrnjačkoj Banji koja se koristi u terapeutske svrhe, za dijabetes, i lečenje mokraćnih puteva, ali i za ispiranje očiju, već skoro mesec dana, teče kap po kap. Mnogobrojni posetioci, iz svih krajeva Srbije, koji dolaze u Vrnjačku Banju, upravo zbog ove lekovite vode, sada su ljuti. Stvaraju se velike gužve, redovi, a dolazi i do verbalnih sukoba oko toga ko je na redu na napuni flašu.

– Narod ovde dolazi zbog voda. Mogu i kući sedeti i spremati. Ali, ljudi dolaze u Banju zbog lekovite vode. Dijabetičarka sam, i već pet godina dolazim. Nekada sam mogla da napunim balon za tren. Gde je ta voda otišla, ne znam – kaže penzionerka iz Paraćina.

Iako su vršena neka kratkoročna ispitivanja na njegov uticaj na ostale izvore u okolini, zaključeno je da potrošnja od 2,5 litara u sekundi ne utiče na izvore „Jezero“ i „Slatina“. Međutim, u praksi nije bilo tako.

Monitoring nad termomineralnim izvorima u Banji vrši Specijalna bolnica „Merkur“ u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom. Božidar Vučković, načelnik Službe za pravne i ekonomske poslove bolnice „Merkur“, kaže da je u poslednjih deset dana došlo do smanjenja izdašnosti na izvoru „Jezero“, ali da ne mogu da tvrdi koji je pravi razlog.

„Stručnjaci sa rudarskog fakulteta će uvrditi tačan uzrok. Lokalna samouprava je u ugovoru koji je sklopljen sa obližnjim akva parkom utvrdila koliko oni smeju da crpe vode u sekundi. I prema onome što smo mi utvrdili, to se poštuje. Međutim, prema mišljenju stručnjaka, moguće je da uzrok kontinuirano crpljenje vode u ovom akva parku u poslednjih mesec i po dana, što se ranije nije dešavalo. Odnosno, moraće da se prave pauze u korišćenju vode sa izvorišta – rekao je Vučković.

Vučković kaže da se u akva parku sada svakog dana pravi pauza od osam sati. Stručnjaci sa rudarsko-geološkog fakulteta kažu da bi nivo vode na izvoru „Jezero“ u narednim danima trebalo da se postepeno vraća.

Share.

Comments are closed.