Malo kiše i snega umanjiće i poskupeće rod

0

Nedostatak vlage u zemlji zbog veoma sušnih meseci, odnosno malih količina kiše i snega tokom jeseni i zime, preti da ugrozi ovogodišnji rod svih poljoprivrednih kultura. Stručnjaci smatraju da izgubljena vlaga već neće moći da se nadoknadi, a to znači da se količina roda može smanjiti. Zbog toga nam preti poskupljenje poljoprivrednih proizvoda.

Nedostatak zemljišne vlage utiče na sve faze vegetacije. U ovom trenutku nema poljoprivredne kulture koja nije ugrožena. Voćkama preti manja plodnost i krupnoća voća, a voćari svakodnevno obilaze svoje zasade, prate stanje biljaka i gledaju u nebo moleći se za sneg.

Kažu da je još u decembru trebalo da pođubriti stabljike, ali to nisu učinili jer nije bilo padavina, pa ne bi bilo nikakvog efekta, jer đubrivo ne bi moglo da dopre do korenovog sistema.

– Nisu povoljni uslovi. To znači da neće biti neke krupnoće, a možemo da očekujemo i slabiji rod. Već razmišljamo o tome da ove godine samo nadoknadimo troškove – ispričao nam Vladimir Mijatović iz sela Lazac kod Kraljeva.

Mijatović kaže da bi padavine, ukoliko ih bude bilo, ipak mogle da koliko toliko da promene situaciju. Ali, prema njegpvim rečima, to znači da moraju biti intenzivne.

– Sa ovakvim vremenskim uslovima, možemo da očekujemo veće cene voća, jer ovakva situacija nije problem samo kod nas, već i u celom regionu – naglašava ovaj poljoprivrednik.

Direktor Instituta za voćarstvo u Čačku Milan Lukić navodi da se, ukoliko u narednom periodu ne padne veća količina snežnih padavina, to može nepovoljno odraziti na ovogodišnji rod svih voćnih vrsta.

– Teško je proceniti, jer se može dogoditi da u februaru ili martu bude padavina. Sadržaj zemljišta nije zadovoljavajući zbog vlage i to će se odraziti na sve vrste voća. Postoje brzo topiva đubriva koja se malom količinom vlage mogu razložiti i ući u zemlju – kaže Lukić, podsećajući se da je bilo sličnih sušnih početaka godine, ali da je ipak rod bio dobar.

On dodaje da bi ovakva situacija mogla da dovede do značajnog smanjenja prinosa ove godine u voćnjacima u Srbiji, pa samim tim i do nedostatka plodova na samom tržištu, što bi verovatno uzrokovalo povećanje cena voća.

Vekoslav Savić, direktor Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Kraljevo kaže da su sve poljoprivredne kulture ugrožene, a kiša i sneg su u ovom trenutku potrebni kako bi se stvorila vlaga u zemlji. Prema njegovim rečima, neke kulture su već u zaostatku.

– Vlage u zemlji već poprilično nedostaje, i neće ni moći da se nadoknadi u dovoljnoj meri. Pšenica je najugroženija, a slede ječam, ovas… Čak i kukuruz će biti u zaostatku – kaže Savić.

Prema Savićevim rečima, tržite je liberalno. A to znači da tamo gde bude bilo manjka, cena će biti veća.

Stručnjaci ističu da „zime nema“ jedino za one voćare koji su svoje zasade opremili sistemima za navodnjavanje. Oni će u fazi vegetacije biljaka započeti navodnjavanje i time povećati zemljišnu vlažnost. Ali takvih voćara u Srbiji je tek oko 10 procenata.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.