U Žiči otkrivena ploča iz 16. veka koja je dokaz poslednje obnove manastira

0

Tokom radova na izgradnji platoa u manastiru Žiča je pronađena izgubljena mermerna ploča sa natpisom o obnovi ovog manastira.  Natpis govori o poslednjoj srednjovekovnoj obnovi manastira Žiča, 1562. godine, u vreme mitropolita Zaharija.

– Ona je  prvi put bila otkrivena 1925. godine u manastirskoj porti, a zanimljivo da je reč o fragmentovanoj zagubljenoj ploči koja je poslužila kao podloga za popločavanje iz vremena vladike Nikolaja Velimirovića. On je najverovatnije u zapustelom manastiru obnovio monačke kelije, palatu u severozapadnom delu manastira i spoljnu pripratu Spasove crkve – kaže arheolog Gordana Gavrić.

Profesor Mirko Kovačević kazao je da je manastir Žiča, manje više u svojoj istoriji doživljavao sudbinu većine manastira u Srbiji, odnosno da je bio oštećen i u ruševinama.

– Osim statičke sanacije građevine koja je doživela da u svojoj istoriji ostane bez čak 60 odsto dela manastira i porte, bitan detalj predstavlja i fasada. Ona je prvobitno bila crvene boje. Sveti Sava je boraveći na Svetoj Gori doneo crvenu boju kojom je većina manastira obojena. Žiča je ustvari bila malterisana crvenom bojom, odnosno malterom koji je bio te boje – rekao je Kovačević.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević u Žiči

Monahinja Nektarija iz manastira Žiča kaže da ima utisak da ministarstvo kulture po prvi put ima celovidi uvid problema objekata koji se nalaze u porti manastira.

– Samo ministarstvo je iniciralo niz istraživačkih radova, što čini mi se do sada nije bio slučaj. Po prvi put imamo ozbiljan pristup svim objektima koji se nalaze u porti – rekla je monahinja Nektarija.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je boraveći u poseti Žiči da je u periodu od 2016. do 2019. godine za više projekata na manastiru, ministarstvo kulture izdvojilo oko 37 miliona dinara.

Centralna proslava obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC biće održana od 6. do 9. oktobra. Svečanost će početi 6. oktobra okupljanjem svih arhijereja i molitvenim proslavljanjem u manastiru Žiča, posle čega će program biti nastavljen u manastiru Studenica i u Kraljevu. Arhijereji će 7. oktobra boraviti u Pećkoj patrijaršiji, a svečana akademija će biti održana 8. oktobra u centru „Sava“ u 20 sati.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.