Moravski koridor ispravlja tok Zapadne Morave

0

Moravski koridor u dužini od 110 kilometara bi trebalo da poveže sva veća naseljena mesta od Ćićevca do Čačka. Najava da ovog leta može početi gradnja autoputa Pojate – Preljina nameće pitanje kuda će proći trasa budućeg „Moravskog koridora”. Zanimljivo je da gradnja podrazumeva i promenu toka Zapadne Morave u blizini Kraljeva. Planirano je da se na četiri lokacije menja korito reke.

U zgradi gradske uprave u Kraljevu na javni uvid izložen je prostorni plan budućeg autoputa Pojate – Preljina. A najinteresantniji deo ovog nacrta jeste izmena toka Zapadne Morave, duž koje će autoput i prolaziti. Na potezu u dužini od oko desetak kilometara u blizini Kraljeva, gde Morava meandrira, predviđeno je da se ona „ispravlja“.

– U tom potezu od mesta Oplanići do Sirče, gde se ispravljaju ti meandri, ne verujem da će se javiti neka bitnija odstupanja i promene Morave – kaže za „Srbija video“ Aleksandar Nestorović, direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo.

Međutim, da će određenih promena biti, kaže građevinski inženjer Vasko Nikolov iz Kraljeva. On kaže da će se sigurno povećati brzina i protok reke.

– To sa sobom nosi određene probleme vezane za postojeće objekte, odnosno mostove na Moravi. U kojoj meri će oni biti ugroženi povećanjem brzine toka reke. Povećanjem protoka, sigurno će doći do produbljivanja korita i u postojećem delu Morave – rekao je Nikolov.

Nikolov kaže da će se menjanjem toka Zapadne Morave, smanjiti biološki sloj reke, i to će uticati na biljni i životinjski svet u reci.

– Bilo je potrebno uraditi hidrostatičku studiju procene uticaja. Ne znam da li je urađena – kaže Nikolov.

– To mi nije poznato, tako da ne znam oko toga ništa – kaže i direktor Aleksandar Nestorović.

Iz ministarstva saobraćaja su saopštili da će saobraćajnica imati i zaštitnu funkciju od poplava, i radovi će biti na takozvanoj obaloutvrdi. Završetak se očekuje za dve i po godine, a za njegovu realizaciju planirano je kreditno zaduženje „kod stranih investicionih korporacija i fondova“ na iznos od 800 miliona evra.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.