Most koji vodi ka Magliču nije za upotrebu

0

Srednjevekovna tvrđava Maglič, koja dominira Ibarskom magistralom, na dvadesetak kilometara južno od Kraljeva, ponovo tone u nemar. Zbog svoje atraktivnosti vrlo često natera putnike koji prolaze Dolinom Ibra da navrate. Međutim, putokaz koji je ispisan na engleskom jeziku stoji odvaljen i iskrivljen pored puta, a most kojim bi se prešlo na drugu stranu nije za upotrebu.

Putokaz na magistrali je izvaljen i zgažen, a prilazni viseći most, preko Ibra, nebezbedan, pa je prelazak preko njega zabranila i građevinska inspekcija. Tako je bilo i u nedelju kada je održan tradiocionalni “Veseli spust” koji kreće niz Ibar iz podnožja Magliča i koji ume da okupi nekada i par hiljada učesnika.

– Zaprepašćena sam ovolikom nebrigom i nepoštovanjem istorije, kulture i potencijala Srbije. Pre nekoliko godina, uživala sam u lepotama Magliča, sa planinarima kragujevačkog Društva „Žeželj“. Isto zadovoljstvo ovoga puta nisam mogla da podelim sa prijateljima, na povratku sa Kopaonika. Grupi turista iz Kine jedva smo objasnili da preko Ibra mogu samo na vlastitu odgovornost – kaže Marija Mladenović iz Kragujevca.

Foto Marija Mladenović

Ideja o projektu mosta datira iz prošle godine, ali tada nije bilo sredstava u gradskom budžetu za taj projekat. Međutim, sada je ideju podržao je gradonačelnik Kraljeva, pa će zahvaljujući sredstvima od 30 miliona dinara, koliko je Kancelarija za obnovu i razvoj opredelila za most u Magliču, plan je da bude i napravljen. Ali, niko ne zna kada.

– Investicija od pre dve godine je bila skupa. Ove godine je urađen novi projekat za izgradnju mosta i Kancelarija za javna ulaganja će kada ga oceni, raspisati javnu nabavku – kaže Igor Tešić iz TOK.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.