Bračni par traži da se proveri da li je njihova beba u zamrzivaču sa mrtvorođenima

0

Bračni par Dijana i Marko Micić iz Kraljeva traže da se uradi DNK beba koje se nalaze u zamrzivaču u kraljevačkoj bolnici, kako bi se uverili da li je među njima njihova preminula beba na porođaju.

Vest o telima trinaest beba koje se nalaze u hladnjači bolnice u Kraljevu, uzburkala je javnost pre dva meseca. Slučaj se pojavio u medijim nakon što je Republička komisija za nestale bebe posetila bolnicu u Kraljevu.

Dijana Micić se prevremeno porodila 2017. godine kada je beba imala oko 26 nedelja. Ali, beba nije preživela. Micići kažu da im nakon porođaja u bolnici nisu ništa rekli, a da će rezultati obdukcije stići za četrdesetak dana.

Dijana Micić za zahtevom za DNK analizu

– Tek tada nam je rečeno da je beba bila živa dva minuta i da je usled ekstremne nezrelosti umrla, odnosno nedovoljno su joj bila razvijena pluća. Tada smo uzeli taj nalaz i moram da napomenem da nikakvu saglasnost nisu tražili od nas. Niti da beba ostane kod njih niti bilo šta drugo – ispričala je Dijana Micić iz Kraljeva.

Suprug Marko kaže da oni samo žele da se DNK analizom utvrdi da li jedna od mrtvorođenih beba koje se nalaze u zamrzivaču bolnice u Kraljevu, njiihova.

– Ako jeste, hteli bi smo da je uzmemo, sahranimo i stavimo tačku na sve. Čuo sam i da postoji mogućnost da su bebama izvađeni organi. Ako je to istina, onda me zanima zbog čega je to učinjeno. Ako nije, uzeo bih bebu i sahranio je – rekao je Marko.

Radiša Pavlović, član Republičke komisije za nestale bebe, kaže da su ga Micići kontaktirali kada su čuli da se tela mrtvorođenih beba nalaze u zamrzivaču kraljevačke bolnice.

– Dijana traži da se utvrdi da li je beba koja se u zamrzivaču nalazi u jednoj od kesa pod njenim imenom, određenim lešnim brojem i obdukcijom. Ali zahtevamo da se DNK analiza ne uradi tako što će se uzorak uzeti iz kalupa obdukovanih beba, jer se u njih stavljaju uzorci posteljica i pupčanika. I to uopšte nije dokaz da je dete obdukovano. Zato tražimo da se uzme uzorak bebe iz kese i uporedi sa Dijaninim – rekao je Pavlović.

Dok su iz Komisije za nestale bebe rekli da su tela pronađena, iz bolnice su saopštili da nije reč o ukradenim bebama, već o umrlim na porođaju, a koje roditelji nisu hteli da preuzmu. Rukovodstvo kraljevačke bolnice ističe da su zbog toga što ne postoji Odluka o sahranjivanju umrlih beba, morali da ih drže u hladnjači.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.