Kasarnama godišnje po 5 kilograma tamjana?!

0

Ministarstvo odbrane zaključilo je ugovor sa Eparhijom Žičkom, vredan 380.000 dinara, za vršenje bogosluženja. Ugovor je sklopljen u julu sa kasarnom „Ribnica“ u Kraljevu, a zanimljivo da će im biti isporučeno čak 25 kilograma mirisnog tamjana i 300 oltarskih sveća, 150 litara liturgijskog vina, 60 kilograma voštanih sveća, 250 pakovanja žižka za kandila…

Kako stoji u konkursnoj dokjumentaciji, isporuka ugovorenih proizvoda vršiće se u pet kasarne, „Ribnici“ u Kraljevu, aerodromu „Lađevci“, Tehničkom remontnom zavodu u Čačku, kasarni „Petar Leković“ u Požegi i kasarni „Milan Blagojević“ u Kragujevcu. To znači da će recimo svaka od navedenih kasarni godišnje da potroši čak pet kilograma tamjana.

Izvor iz SPC kaže da se tolika količina tamjana ne bi mogla da se potroši ni da kada bi u kasarnama svakog dana postojalo jutarnje i večernje bogusluženje, kao i nedeljom.

– U kasarnama u Srbiji još uvek nema svakodnevnog bogosluženja. Tamjan je smola koja je lagana, i pola kilograma je velika količina. Par kašičica tamjana je dovoljno i za liturgiju u većim manastirima. U manjim crkavama i jedno zrno može biti dovoljno – kaže ovaj izvor.

Zanimljivo je i da je naručeno čak 300 oltarskih sveća. Kada se podeli na pet kasarni, ispada da je svaka dobila po 60 sveća.

– Oltarska sveća gori samo dok traje bogusluženje, a prema ovom broju, to znači da će svaka kasarna nedeljno trošiti više od jedne sveće – dodaje ovaj izvor.

U opisu liturgijskog vina, specifikacija je toliko precizno opisana, da su tražili i izveštaj akreditovane laboratorije o tome kako je tretirano grožđe i koliki je sadržaj određenih supstanci.

Žižci za kandila moraju biti u pakovanjima koja sadrže 25 voštanih fitilja i plovak. Tamjan u pakovanjima od kilogram, mali briket za kadionicu treba da ima tablete prečnika 22 milimetra u pakovanjima od 100 komada. Srednji briket za kadionicu prečnika tablete 27 milimetara u pakovanjima od 10 komada.

Voštana sveća mora biti izrađena od prirodnog pčelinjeg voska i treba da da zadovolji standarne dimenzije dužine 48 x 2,5 centimetara u pakovanju od 5/1. Voštana sveća mora da zadovolji standarne dimenzije dužine 16,5 x 0,6 centimetara u pakovanju od 200/1.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.