Crkva smatra da je bogohuljenje da Vrnjačka Banja ima spomenik bogu Perunu

0

Novi vlasnik hotela „Slavija“ u Vrnjačkoj Banji, dao je predlog Skupštini opštine da na budućem kružnom toku u blizini hotela, postavi spomenik bogu Perunu, slovenskom božanstvu i bogu neba i padavina, zato što će se tako zvati hotel. Ali, crkva se oštro usprotivila ovom predlogu, smatrajući da je to bogohuljenje!

Na održanoj javnoj raspravi predstavnik SPC, Žarko Dončić oštro se usprotivio što je Vrnjačka Banja dobiti bistu boga Perun, navodeći da nema potrebe da se vraćamo u vremena pre pravoslavne crkve,

Prihvatljivije od ovoga bi bilo i, recimo, podizanje džamije. Ovde se radi o neznanju ili nekom drugom interesu. Iako drugi ulažu u nove sadržaje Vrnjačke Banje, moramo da budemo svesni i da znamo šta je za nas najbolje. SPC je postojala u periodu nastanka Banje i čiji su pripadnici, poput prote Jefimija i vladike Janje, prilozima učestvovali u stvaranju poznatog banjskog društva – kazao je sveštenik Dončić.

Predsednik Skupštine opštine Vrnjačka Banja Ivan Radović rekao je da je ova javna rasprava prethodila sednici Skupštinskog odbora i raspravi u lokalnom parlamentu, kako bi se pre odluke mogli čuti različiti predlozi i stavovi.

– Konačnu odluku o eventualnom postavljanju biste bogu Perunu, i o lokaciji za izmeštanje spomenika ovdašnjim narodnim herojima NOB Miodragu Čajetincu Čajki i Žiki Valjareviću iz centra Banje, zbog izgradnje vodopada, doneće odbornici Skupštine – kaže Radović.

Umesto ovog predloga, tokom pomenute rasprave, čulo se i mišljenje da bi bilo bolje na budućem kružnom toku postaviti spomenik konju sveštenika Jefimija Popovića, koji je, prema legendi, bio na samrti ali je ozdravio pijući banjsku vodu.

Izvori za slovensku religiju su veoma oskudni i fragmentarni. Perun – Bog gromovnik, poštovan kod svih slovenskih naroda. Zamišljan je kao zreo čovek sa ognjenim kamenom, batinom ili strelama u rukama. Prizivan je prilikom sklapanja ugovora i polaganja zakletvi, odnosno kažnjavao je svakog verolomnika, najčešće upotrebom munje. Od drveća posvećen mu je hrast, a od biljaka – perunika ili bogiša, za koju se verovalo da čuva kuću od groma, požara i svake nesreće.

– Legende govore da je, kada se Perun u svojoj kočiji vozio po nebu, grmelo je od kloparanja točkova. Posle pokrštavanja, Sloveni su Perunov lik i funkcije preneli na Svetog Iliju. Ova zamena počela je još sa prvim prodorom hrišćanstva među Slovene i može se nazvati opšteslovenskom. Sveti Ilija je odgovarao hrišćanskim misionarima zbog blizine datuma kada se proslavljao sa onim na koji se proslavljao Perun, 20.jul. Uprkos pokušajima da se Perun potpuno uništi, njegovo ime je ostalo. Štaviše, Perun je jedan od najpoznatijih i najviše pominjanih slovenskih bogova – objasnila je Marija Pavlović, istoričarka umetnosti.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.