Nov automobil godišnje gubi vrednost za 1.000 evra

0

Kupovina novog automobila jeste najsigurnije pazarenje. Ali, treba računati na to da njegova cena vrtoglavo pada. Posle samo nekoliko godina, možete izgubiti par hiljada evra od sume koju ste izdvojili da ga kupite. S druge strane, automobili koji su stari desetak godina, godišnje izgube svega stotinak evra.

Finansijska računica za posedovanje ili kupovinu starijeg modela automobila se svodi na jednu stvar, a to su troškovi. A oni mogu biti brojni. Kada mesečni troškovi održavanja polovnog automobila prevaziđu procenjenu mesečnu ratu za novi auto, to može biti vreme prestanka osipanja novca u vaš stari set točkova. Verovatno biste bolje prošli kupovinom novijeg vozila sa manje habanja.

U Srbiji je u 2017. godini registrovano oko 27.000 novih automobila. Od tog broja 22.000 čine putnička vozila, dok ostatak vozila pripada lakom komercijalnom programu. I u odnosu na 2016. godinu, zabeležen je rast kupovine novih automobila od 16 odsto. Prosečna cena novih automobila kreće se između 15.000 i 20.000 evra. Ali, sa zapada nekontrolisano stižu polovnjaci, a taj broj je prošle godine stigao do 120.000 vozila. To su većinom automobili od 2001. do 2008. godine, čija prosečna cena na našem tržištu ne prelazi 2.500 evra.

Upoređujući ove podatke, Srbi neuporedivo više kupuju polovnjake. Iako je kupovina novog automobila u Srbiji i dalje luksuz, postavlja se pitanje da li je stvarno povoljnije kupiti polovnjak ili ipak novi auto?

– Novom automobilu cena pada u proseku za 1.000 evra po godini. Znači da, ako kupite recimo nov Fiatov Grande punto, za dve godine ćete izgubiti minimum 2.000 evra. A ako recimo kupite audi, koji je 2005. godište, i koji košta oko 5.000 evra, za godinu dana možete izgubiti svega oko 100 evra. Najbitnije je da kada kupite polovan auto, odmah uradite veliki servis, i to bez obzira šta vam je prodavac rekao ili napisao u servisnoj knjižici – kaže Ljubiša Živić prodavac automobila iz Vrnjačke Banje, napominjući da se recimo u Beogradu i Novom Sadu ređe kupuju automobili stariji od 8 godina.

Međutim, ako trošite više da održite vaš stari automobil, verovatno ćete želeti da razmislite o kupovini novog. Kupovina novog automobila jeste skupa u Srbiji, ali ono oko čega se svi slažu jeste da je kupovina novog automobila dugoročno gledano isplativija, posebno ako prelazite godišnje više od 30.000 kilometara. Nov auto sa sobom nosi garanciju, u proseku punih 5 godina i predstavlja racionalniju kupovinu, ukoliko planirate da auto zadržite bar 6-7 godina ili da pređete minimum 150 000 kilometara.

Bojan Mihailović iz Kraljeva koji je držao taksi udruženje, i koji ima iskustva i sa novim i sa polovnim automobilima, kaže da je najbolje kupiti nov auto ako imate novca, ali da je finansijski isplativije kupiti polovan, star nekoliko godina.

– Isplativije je da kupite polovan automobil star 5 godina, koji ima stvarnu pređenu kilometražu od oko 120.000 kilometara, i sa urednom servisnom knjižicom, nego nov. Takav auto je za 60 odsto jeftiniji nego novi model. Što se tiče održavanja polovnjaka, to vam je narodski rečeno „mačka u džaku“. Kako vam se zalomi – rekao nam je Mihailović.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.