Dobili spor protiv propalih firmi, ali moraju da plate sudske takse

0

Sudsku taksu morate da platite, čak i ako se u perspektivi ne nazire kada ćete i da li ćete naplatiti obeštećenje, za koje postoji sudska presuda. Najbolji primer su radnici propalih preduzeća, koji su firme tužili za neisplaćene zarade. Aleksandru Đorđeviću iz Kraljeva koji je dobio spor protiv Fabrike vagona i odštetu od oko 700.000 dinara, stigla je opomena iz suda u Kraljevu da platu sudsku taksu od 40.000 dinara ili će mu izvršitelji popisati stvari.

Aleksandar Đorđević, bivši radnik Fabrike vagona, tužio je firmu 2014. godine, jer su mu dugovali 25 plata. Sud u Kraljevu je presudio da se Đorđeviću isplati odšteta, koja je sa kamatom iznosila 700.000 dinara. Fabrika vagona je u međuvremenu otišla u stečaj, i Đorđević nikada ovaj novac nije naplatio, niti zna da li će ga uopšte i dobiti. Ali, bez obzira na to, sud je tražio od naš sagovornik plati sudsku taksu od 40.000 dinara ili će mu popisati stvari u kući.

– Morao sam da uplatim 6.000 dinara, kako bih sprečio sudske izvršitelje da mi popisuju stvari. Inače, ovo bi trebalo da plati Fabrika vagona, jer sam ih ja tužio i dobio sam ih na sudu. Sada je zatraženo od mene da ja platim, a ne znam samo odakle – kaže razočarani Đorđević.

Dragan Mitrović, predsednik Inicijative za prava radnika Kraljeva kaže da je država dužna da iz budžeta izmiri neisplaćene zarade, jer je reč o firmama koje su bile u državnom vlasništvu. Prema njegovim rečima, radnici su da ne bi došlo do zastarevanja potraživanja, tužili firme.

– Pravo je dvosmerna, a ne jednosmerna ulica. Nama država duguje pare, a naplaćuju nam takse. Uopšte ne znamo kada ćemo to naplatiti i na koji način. Radikalizovaćemo proteste onog trenutka kada najveći broj radnika bude dobio opomene za plaćanje sudske takse – rekao je Mitrović.

Zakon o sudskim taksama predviđa i oslobađanje od plaćanja taksi. Advokat Dalibor Dimitrijević kaže da u takve kategorije spadaju i radnici koji traže isplatu minimalne zarade.

– Takseni obveznik može podneti predlog za oslobađanje plaćanja takse, ukoliko bi sredstva od kojih se izdržava porodica bila umanjena u toj meri da bi im se ugrozila socijalna sigurnost. Potrebno da sud donese rešenje na osnovu takvog predloga – objasnio je Dimitrijević.

U Kraljevu je pre dve godine, u jednom mesecu, bez posla ostalo čak 1.100 radnika. Tada je bez posla ostalo oko 700 radnika Fabrike vagona, 300 radnika Autotransporta i oko 100 radnika Gibnjare. Nedugo nakon toga i još stotinak radnika Magnohroma je završilo na ulici.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.