Murali za poginule borce iz okoline Trstenika (video)

0

Na zidovima zgrade stare škole u selu Medveđa kod Trstenika naslikani su murali u čast palih boraca iz okoline Trstenika u ratovima devedesetih godina. Ideja je bila da Saša Milanović, Dragan Trošić, Nebojša Staničić i Dragan Milićević, zauvek ostanu u sećanju ljudi iz Medveđe i okolnih sela.

Životije Milićević, kome je sin Dragan poginuo na Košarama 11. aprila 1999. godine, kaže da ima samo reči hvale za ljude koji su se setili da učine ovakvo delo, i naslikaju likove palih boraca.

– Svi vojnici koji su poginuli na Kosovu bi trebalo da budu oslikani. Da tako postanu deo istorije koja se nikada neće zaboraviti. Deca koja dolaze iza nas, tako će se uvek sećati palih boraca – rekao je Životije.

Porodice poginulih vojnika su dale saglasnost, pa su se umetnici Danilo Vuković i Miroslav Paunović oslikali njihove likove na zidu škole.

Udruženje „Stara škola Medveđa“ bila je idejni tvorac ovih murala. Ivan Nešić, predsednik ovog udruženja, kaže da oni imaju tradiciju poštovanja junaka koji su dali živote za Srbiju u ratovima devedesetih godina.

– Došli smo na ideju da na zidu zgrade stare škole u Medveđi naslikamo ovaj mural, kako bi škola s jedne strane dobila likovni i vizuelni identitet. Sa druge strane, sredili bi fasadu škole i poslali poruku koja se tiče i patriotizma i naše želje da ovo zdanje postane kulturni centar i muzej sa stalnom postavkom u selu, a koji bi mladi mogli da koriste na najbolji način – kazao je Nešić.

Saša Milanović iz Mijajlovca, poginuo je 13. maja 1999. godine u 29. godini, u selu Vitak kod Srbice. Dragan Trošić iz Medveđe, imao je samo 21 godinu kada je nastradao u Prištini 14. aprila 1999. godine. Nebojša Staničić iz Medveđe imao je 24 godine kada je poginuo 1991. godine u mestu Sremska Laza kod Šida. Dvadesetjednogodišnji Dragan Milićević iz Mijajlovca, nastradao je 11. aprila, pre 19 godina, na Košarama.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.