Tim mladih fizičara predvode braća iz Trstenika

0

Na Internacionalnom turniru mladih fizičara u Pekingu, Srbiju će predstavljati petočlana ekipa učenika. Na najprestižnijem turniru na svetu, koji ove godine ulazi u četvrtu deceniju postojanja, Srbija učestvuje tek drugi put. Ali, ono po čemu će ekipa biti posebna, jeste to da će u njoj biti i dva brata.

Emilija Đorđević učenica 4. razreda Gimnazije u Smederevu, Aleksandra Petković učenica 3. razreda Gimnazije Svetozar Marković iz Niša, Dimitrije Rađenović učenik 3. razreda Zemunske gimnazije, i braća Petar i Miloš Petrašinović učenici 4. i 2. razreda Gimnazije Vuk Karadžić iz Trstenika, predstavljaće Srbiju na Svetskom kupu mladih fizičara u Pekingu.

Reč je o takmičenju koje podstiče kreativno-istraživačko angažovanje učenika, unapređuje njihovo kritičko razmišljanje i jača predstavljačke sposobnosti. A sve kroz izumiteljske i istraživačke zadatke iz oblasti tehničkih nauka. Koliko je važno biti na ovakvom takmičenju, govori i podatak da će najbolji svetski fizičari boraviti na njemu i posmatrati takmičare.

Iako najmlađa ekipa u istoriji takmičenja, koje se održava već 31 godinu, Srbija će svakako biti posebna po tome što će u timu imati dva brata, Petra i Miloša Petrašinovića iz Trstenika.

Petar na finalnom takmičenju u Beogradu

Stariji Petar, maturant Gimnazije u Trsteniku, spletom okolnosti, prošle godine je bio rezerva našem timu, pa nije imao mogućnost da ode u Singapur. Ali, zato ove godine ide još spremniji, i sa dve godine mlađim bratom Milošem.

– Sam plasman na najprestižnije svetsko takmičenje nam puno znači. Daje vam dodatni motiv da nešto učinite, jer znate da takvih prilika neće biti mnogo. Na pripremama je potrebno da uradimo svih 17 zadataka, i da ih onda odbranimo pred komisijom sastavljenom od vrhunskih fizičara. Ali, i pored dobrog rada, ukoliko imate lošu prezentaciju, ništa niste uradili. Što se tiče mog mlađeg brata Miloša, mnogi bi na prvu rekli da bi moglo doći do sukoba u mišljenjima zato što smo braća, ali on je otvoren za saradnju jer zna da imam malo više iskustva. Meni je bitno da od njega vidim rad i zalaganje, i ne postoji razlog da ne funkcionišemo u timu – kaže Petar.

Miloš Petrašinović, kaže da je još u šestom razredu počeo da se bavi fizikom, i da mu je Ajnštajn veliki idol. Ono što je veoma zanimljivo za i za Miloša, ali i Petra jeste da kući skoro nikada ne uče gradivo iz škole, a razrede završavaju sa svim peticama.

– Sve što nam je potrebno za školu, naučimo još na časovima. Tako da kada dođemo kući, možemo da se posvetimo fizici i eksperimentima. Drago mi je što ću biti sa bratom u ekipi, i očekujem da budemo primećeni. To nam je cilj – samouvereno nam je rekao Miloš, učenik 2. razreda Gimnazije.

Na finalnom takmičenju u Institutu za fiziku u Beogradu, bilo je potrebno da ekipe osmisle i prezentuju seizmograf, akustičku levitaciju i prsten na nauljenoj osovini. Ovogodišnji Internacionalni turnir mladih fizičara, održaće se u Pekingu od 19. do 26. jula, a na njemu će između ostalog biti potrebno da urade eksperimente kao što su sveća u vodi, Teslin ventil, Heronova fontana, ili boca za vodu…

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.