Brda zemlje prete da se sruče na Ibarsku magistralu

0

Poslednja dva odrona u Dolini Ibra, na magistralnom putu Kraljevo – Raška, u kojima su se kubici zemlje sručili na kolovoz, pokazuju da pojedine padine uopšte nije moguće kontrolisati. Pogotovo u vreme obilnih kiša, a to znači da su učesnici u saobraćaju izloženi opasnosti.

Poslednji odron se dogodio pre nekoliko dana u mestu Bresnik, a na jednu od najprometnijih deonica Ibarske magistrale sručilo se pravo brdo zemlje i kamenja. Prava je sreća da u tom odronu, nastalom zbog erozije zemljišta, usled kiše koja u kraljevačkom kraju padala neprekidno gotovo 24 sata, niko nije povređen. Pored Bresnika, na putu od Kraljeva do Raške, postoje još dve kritične deonice. To su Lozno i Pivnice kod Bogutovca.

– Ove tri lokacije mogu da se aktiviraju u svakom trenutku, i ne zavise od vremenskih uslova. Reč je o velikim padinama. Pivnice i Bresnik su klizišta, dok je u Lozni u pitanju erozija, odnosno klasičan odron. Pre nekoliko dana u Bresniku se srušilo oko 1.300 kubika zemlje i još 1.000  je pokrenuto. Od Bresnika do Bogutovca je zahvat od oko 4 hektara koji je nemoguće kontrolisati. A ukupno na ove dve deonice stoji blizu 50.000 kubika zemlje koji se mogu pokrenuti, a sa njima i kuće koje su na vrhu brda – objasnio je za „Srbija video“ Prvoslav Pajević, šef sekcije „Putevi Novi Pazar“ u Kraljevu, naglašavajući da je njihova sekcija najaktivnija u Srbiji, jer se u Dolini Ibra svakog dana dešavaju odroni.

Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije iz Kraljeva, kaže da svaka veća padavina preti da ugrozi kolovoz, jer se onda aktiviraju odroni.

– Put Kraljevo – Raška je rekonstruisan pre desetak godina. Obale se još nisu praktično slegle, i zato se često dešavaju odroni, pa zbog toga po sat-dva saobraćaj bude u prekidu. Ako se desi da se sruči više hiljada kubika, kao što preti u Bresniku i Pivnicama, može napraviti ozbiljne probleme – kaže Kočović.

Upravo u mestu Pivnice, pre tri godine, veliki odron sprečio je sanitet iz Novog Pazara u kojem je bila bolesna beba da stigne u bolnicu. Zbog toga je poslat helikopter, a kasnije u toku noći došlo je do velike tragedije kada se on srušio u rejonu aerodroma Surčin. Poginulo je sedam osoba – beba, četiri člana posade i dva zdravstvena radnika iz Novog Pazara.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.