“Srbija video” u Mitrovici: Brinemo se za našu decu, ROSU nam sada može upasti i u kuće

0

Stanovnici Severne Mitrovice zabrinuti su nakon što su specijalne jedinice kosovske policije ROSU, u ponedeljak upale u Mitrovački dvor, mučki uhapsili Marka Đurića, a ostale učesnike bukvalno „postrojavali“ i udarali. Čak 32 osobe su nakon toga zatražile lekarsku pomoć.

Osim u mestu Rudare, na magistralnom putu Mitrovica – Priština, gde su postavljene barikade i stotinak ljudi koji stalno dežuraju, u samoj Mitrovici se nije mogla primetiti napetost, ali njeni stanovnici su veoma zabrinuti za svoju budućnost.

– Plašim se za svoju decu. Imam troje. Napeto je i nikako. Nisam celu noć spavao nakon incidenta sa Đurićem. Iako imam 85 godina, i sve sam ovo doživeo od 1999. godine, morao sam da popijem tablete za smirenje, kako bih zaspao. Nemam više toliko snage – ispričao nam je Duško Miletić.

Dragan iz Mitrovice se pita kako da reagujemo, kada državnog službenika, maltretiraju kao najgoreg kriminalca.

– Neka kosovske institucije ne misle da ćemo se mi tako lako predati. Sledeći put kada ROSU dođu, sačekaćemo ih malo drugačije. A osobe iz Brisela i Vašingtona neka se zapitaju da li u Mitrovici žele mir ili rat – poručio je ovaj stanovnik Severne Mitrovice.

Iako ima i onih građana koji hrabro poručuju da se ne plaše, neki su ipak zabrinuti da se situacija može pogoršati, i da se oslanjaju na pomoć Srbije.

– Kosovski specijalci su tako brutalno upali na skup, koji je trebalo da bude miran, da se brinemo da nam sutra tako isto mogu upasti i u kuće i isterati nas sa lisicima na rukama. Predugo sve ovo traje. Imamo utisak kao da Priština više nema strpljenja i da želi po svaku cenu da ostvari svoj cilj – priča Jovanka Trajković iz okoline Mitrovice.

U toku nasilne akcije pripadnika specijalne jedinice kosovske policije ROSU u Kliničko bolnički centar Kosovska Mitrovica zbrinute su 32 osobe, od kojih je petoro imalo teže povrede, a među njima su bili i predstavnici zvaničnih institucija.

– Među njima su i zvaničnici kosovskih institucija, predsednici opština, ministar poljoprivrede u vladi Kosova. Očigledno je da je primenjena jedna brutalna sila nad licima koja imaju pun legalitet i legitimitet – rekao je Ivanović koji je i sam prisustvovao nasilnom delovanju pripadnika ROSU.

Ivanović je dodao da jedan broj pacijenata, iz straha od represije, insistrao da ostane anoniman. Povrede, prema njegovim rečima, nanete su dugim cevima, kundacima i cokulama, a uglavnom se radi o kontuzionim povredama i ekstremiteta, grudnog koša, abdomena i glave.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.