Prekopirali plan rada komunalne policije u Somboru i predstavili kao svoj

0

Skupština Kraljeva prekopirala je plan rada komunalne policije u Somboru, i predstavila ga kao svoj. Zanimljivo je da je on plagiran sa istim fontom, i što je prosto neverovatno, kompletnim analizama stanja. Nakon otkrića odbornika Lokalnog fronta, vladajuća koalicija nije imala drugo rešenje, osim da glasa protiv usvajanja.

Strateški plan komunalne policije u Kraljevu za narednih pet godina nije usvojen u Skupštini Kraljeva, a protiv su glasali i odbornici vladajuće koalicije, zato što se ispostavilo da je velikim delom on isti kao dokument usvojen prošle godine u Somboru. Prekopirani dokument, u kome je samo umesto Sombora upisano Kraljevo, našao se pred odbornicima lokalnog parlamenta.

– Prostim poređenjem, već na samom početku, videlo se da su uvodni delovi prepisani. Od reči do reči. Daljom analizom celog plana, utvrdili smo da je 90 odsto teksta prepisano. Najzanimljivije je da je analiza stanja u Somboru identična stanju u Kraljevu. Dakle, klasičan plagijat –  rekao je Nikola Adžić, odbornik Lokalnog fronta.

Nikola Adžić

Adžić kaže da prema istraživanjima nevladinih organizacija koje se bave javnom politikom, odbornici u skupštinama u Srbiji, retko čitaju skupštinski materijal, i da su pretvoreni u običnu glasačku mašinu koja treba da podigne ruke kada je to važno.

– Dobio sam podatak da su istraživali gradove u kojima postoje odbornici sa nekoliko mandata. Saznali su da ti ljudi ne znaju čak ni nazive ustanova koje postoje u njihovom mestu, a osnivač je lokalna samouprava. Šta onda da pričamo o odlukama, kada ne znaju kako im se zovu ustanove – naglasio je Adžić.

Nenad Marković, predsednik gradske skupštine za N1 kaže da jeste konstatovao da su u planu rada isti uvodni i zaključni deo, font slova, kao i analiza stanja, kao u strategiji Grada Sombora. On kaže da su zato i odbornici vladajuće većine glasali protiv njegovog usvajanja.

Nenad Marković

– Niko nije posumnjao da tako nešto može da se uradi. Posebno zbog toga, jer se radi o planu rada komunalne policije, koji nema težinu odluke. Na kraju je ispalo ovako. Hvala odbornicima Lokalnog fronta što su nam skrenuli pažnju – rekao je Marković.

Predsednik skupštine je rekao da će načelnica komunalne policije snositi odgovornost zbog plagiranja.

– Već smo razgovarali sa načelnicom komunalne policije, jer je njena lična odgovornost, zato što je radila na izradi tog dokumenta – kazao je Marković.

Zanimljivo je da su odbornici Kraljeva pre izvesnog vremena dobili materijal za sednicu koji je bio iskucan na čak 1.500 strana, i koji je trebalo pročitati za nedelju dana. Tada je samo za štampanje materijala, za 70 odbornika, potrošeno 200.000 dinara.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.