Čačak: Morava odvlači njive sa sobom, redovi jagoda završili u reci

0

Zbog iskopavanja peska u Konjevićima kod Čačka, Zapadna Morava je u tom delu potpuno promenila tok i počela da obara obalu, bukvalno povlačeći sa sobom delove njiva i zasade na njima. Milica Lazović iz ovog sela rekla je za „Srbija video“ da je Morava već odnela i zaštitni bedem i oko 50 ari njive.

Problem je prema njenim rečima počeo kada su počela iskopavanja peska iz Zapadne Morave. Milica kaže da je njihova njiva bila udaljena od reke dvadesetak metara, ali da je reka promenila tok i počela da odnosi sa sobom njive.

– Mom bratancu je pre neki dan reka odnela četiri reda zasada jagoda. Iskopavanje peska koje je radi neki privatnik, mora odmah da prestane, jer ćemo ostati bez njiva. Već nam je pola hektara nestalo. Ostalo je još da čekamo da nam reka stigne do kuća. Iz Grada Čačka su nam rekli da podnesemo privatnu tužbu protiv lica koje iskopava pesak. Kakva tužba? Treba zaustaviti odmah tog čoveka – ljutito nam je ispričala Milica Lazović.

Vesna Božić kaže da su se još pre dve godine obratili „Srbijavodama“, gde su im rekli da znaju za taj problem, da imaju spreman elaborat zaštite obale, ali da nemaju sredstava da ga realizuju.

– Od tada se ništa nije promenilo, a pre neki dan Morava nam je odnela pola njive sa sve posađenim jagodama. Ja sam se obratila svim inspekcijama u Beogradu i njihov odgovor je da oni dopise prosleđuju „Srbijavodama“, koje nemaju nikakvo rešenje. Inspektor može da izađe i konstatuje stanje i tu se njegov posao završava – kaže Vesna.

Boban Lazović gleda štetu

U „Srbijavodama“ nismo dobili konkretan odgovor na problem koji se pojavio na Zapadnoj Moravi kod Čačka. Rečeno nam je da je nakon poplava 2014. godine bilo mnogo radova na obalama reka, pa i na Moravi i da će slučaj biti razmotren. Na naše pitanje, da su ih meštani već obavestili o tome pre dve godine, rečeno nam je da nisu mogli da pronađu prijavu.

– Radovi isključivo zavise od budžeta, odnosno od sredstava koje opredeli država. Čačak, recimo prošle godine nije bio pogođen elementarnim nepogadama, pa zato nisu ni bila izdvojena sredstva. U svakom slučaju, razmotrićemo ponovo ovaj slučaj kada pronađemo prijavu, ako je podneta – kažu iz „Srbijavoda“.

S obzirom da meštani kao krivca vide firmu koja je iskopavala pesak iz Morave, neposredno pored njiva, iz „Srbijavoda“ kažu da su za to nadležne inspekcije, koje treba da utvrde da li je pesak eksploatisan ilegalno.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.