Đunis – mesto poznato samo po poplavama (video)

0

Kada god reke i potoci u Srbiji počnu da se izlivaju, kao po nepisanom pravilu, u javnosti se prvo pojavi ime sela Đunis kod Kruševca. Svaki viši nivo Južne Morave, skreće ovu reku pravo u selo. Zato su džakovi sa peskom, gumene čizme i kabanice, postali deo osnovnih sredstava za život meštana Đunisa.

– Svake jeseni i proleća živimo u nadi da se Morava neće izliti puno! Ako se desi da prođemo bez poplave, onda slavimo kako da smo se ponovo rodili. Ja mislim da nema čoveka u Srbiji koji nije čuo za Đunis. Siguran sam da smo prva asocijacija za poplave – ispričao je za „Srbija video“ Rade Andrejić.

Đunis se nalazi na regionalnom putu Kruševac – Niš, koji uvek bude poplavljen kada Južna Morava izlije, i onda meštani sela ne samo da budu pod vodom, nego postaju i odsečeni od drugih mesta.

– Prestao sam da se evakuišem, a više ni stoku ne izmeštam. Podignemo ono što možemo, i čekamo da se voda povuče. Pa šta drugo da radim. Imam blizu 70 godina, supruga mi je bolesna. Gde mi da idemo? Čak mi prete da će da me kazne, a recimo moja stoka nikada izlazi iz štale – kazao nam je Rade.

Konfiguracija Đunisa je jako specifična. Selo se nalazi u klisuri kroz koju Južna Morava teče poprilično sporo. I kada se bujučni potoci uzvodno sliju u Moravu, poplavni talas se samo spusti u ovo selo i potopi jedan njegov deo i obavezno magistralni put. A zanimljivo je da Đunis ne plavi samo Morava, već i obližnja Ribarska reka.

– Voda ulazi iznad sela i reka krene da teče magistralnim putem Kruševac – Niš. Svake godine isto. Stavljaj džakove, podiži na sprat ono što možeš. Ne mogu da kažem da se ne plašim. Uvek su to neprespavane noći – rekla nam je Dragica Marinković.

Zanimljivo je da poplava skoro uvek pogađa ista domaćinstva. Reč je o nekih dvadeset pet kuća u kojima živi tridesetak ljudi. Kako nam je jedan od njih rekao, vodu ništa ne može da zaustavi.

– Iako nemamo Sektor civilne zaštite, meštani su već navikli da jedni drugima pomažu u situacijama elementarnih nepogoda. Nije lako sprečiti vodu, ali pokušavamo sa džakovima, da koliko toliko umanjimo da prodre. Postavljene su i cisterne za vodu – kaže Miloš Kostić, predsednik Mesne zajednice u Đunisu.

U Đunisu ovih dana konstantno dežuraju pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice iz Kruševca sa svojim vozilima i čamcima za spašavanje. Neretko se dešava da onim meštanima koji su ostali u svojim kućama, dopremaju hranu i vodu.

– Procenjuje se da je pod vodom više od 100 hektara plodne zemlje, na desetine dvorišta, domaćinstava i pomoćnih objekata. Oni koji ne žele da napuste domove, uglavnom se sklanjaju na spratove kuća, i tako čekaju da se voda povuče – rekao nam je Dušan Todorović, načelnik Sektora za vanredne situacije iz Kruševca.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.