Anesteziolozi nisu ušli u salu zbog sertifikata o ispravnosti aparata

0

Anesteziolozi iz Opšte bolnice „Studenica“ iz Kraljeva nisu ušli u operacionu salu u usrdu ujutru, jer aparati za anesteziju nemaju potvrdu o ispravnosti, koja je garant za bezbednu upotrebu. Prema rečima anesteziologa, posle dva sata, ušli su u salu ali na reč direktora bolnice. Osoblje zahteva da dobije potvrde, jer u protivnom neće raditi sa tim aparatima. Direktor bolnice kaže da se servisiranje aparata radi na svakih godinu i po dana i da aparati imaju sertifikaciju.

Anesteziolog u kraljevačkoj bolnici Rade Panić, kaže da oni pokušavaju poslednje dve godine da dobiju potvrdu o funkcionalnoj ispravnosti i bezbednoj upotrebi aparata. Prema Zakonu o radu koji se tiče bezbednosti na radu,  oni su dužni da obaveste poslodavca o tome, da budu na poslu, ali kako kaže ne i da rade sa aparatima koji nemaju potvrdu o ispravnosti. On nam je objasnio da su u pitanju kartice na kojima ovlašćeni serviseri potvrđuju ispravnost, da se jedna treba da se nalazi na aparatu, a druga u servisnoj službi.

Rade Panić

– Na našim aparatima nema tih kartica. Dobijali smo od odgovornih ljudi i direktora, ali usmeno, u desetine navrata, da se rade servisi i da su aparati ispravni. Mi smo na tu reč i verovanje, ulazili u operacionu salu i radili – kaže Panić.

Panić se nadovezao na slučaj preminule Anje Grahovac, u kojem je anesteziolog osuđen na tri godine zatvora, zato što aparat za anesteziju nije imao potvrdu o ispravnosti i bezbednosti.

– Radi se i o zapaljivim i eksplozivnim dozama, i veoma toksičnim gasovima. Potrebno je da imamo potvrdu da su bezbedni i da nigde ne cure ti gasovi, i da sa njima neće da se desi ništa loše – navodi Panić.

Zoran Mrvić

Direktor bolnice u Kraljevu, Zoran Mrvić, koji demantuje optužbe anesteziologa, naglasio je da su aparati za anesteziju u postupku servisiranja, i da je pre nedelju dana započeo ponovni servis aparata.

– Poslednji put aparati su kompletno servisirani u oktobru 2016. godine, a zakonski rok je da to sledeći put učinimo najkasnije za tri godine. Nikakve rokove nismo probili, niti smo imali probleme sa aparatima, od kojih je u sredu ujutru pet radilo potpuno normalno, posle opstrukcije u radu koja je trajala dva sata – kazao je Mrvić.

Anesteziolog Rade Panić kaže da oni dnevno imaju po 20-30 operacija i da ukoliko već u četvrtak ne dobiju kartice o ispravnosti aparata, u dogovoru sa kolega odlučiće šta dalje da čine.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.