Krst na Stolovima kao Kip Isusa u Riju!

0

Na planini Stolovi kod Kraljeva, na vrhu Usovica i nadmorskoj visini od 1.375 metara, gradi se pravoslavni krst visine 33,5 metara i težak 40 tona. Biće napravljen od prohroma, finansira se iz donacija, a blagoslov je dala Eparhija Žička. Gradnja će koštati najmanje 100.000 evra, a videće ga pola Srbije.

Prošlog leta, radovi su počeli. Temelj je iskopan i betoniran. Zanimljivo je da mikseri koji prave beton nisu mogli da se popnu na vrh Usovica, zbog nepristupačnog terena, pa je on morao da se pravi na licu mesta. Temelj za krst iskopan je na dubini od tri metra.

– Oko 135 kubika betona je bilo potrebno da se napravi stopa temelja koji je inače armiran, a oko 6.500 kilograma rebraste armature je ugrađeno. Postavljeni su i nosači koji će nositi preostali deo krsta. To je bio veliki izazov za nas jer je teren nepristupačan – kaže Jovica Milić, građevinski inženjer.

Koliko će se dugo Krst na Stolovima graditi, zavisi od prikupljenih sredstava. Prema rečima protojereja Ljubinka Kostića, posao bi u tom slučaju mogao biti završen i u jednoj građevinskoj sezoni.

– Nadam se da ćemo uspeti da ga završimo za neko kraće vreme. Tada bi on mogao biti dobar prilog sadašnje generacije Kraljevčana, osmovekovnom jubileju autokefalnosti SPC, koji se slavi 2019. godine. Krst na Stolovima se gradi isključivo uz pomoć dobrovoljnih priloga pojedinaca i privatnih firmi – rekao je Kostić.

Ideja za podizanje krsta potekla je iz Planinarskog društva “Gvozdac” iz Kraljeva još pre desetak godina, koja je zatim podržana blagoslovom vladike Hrizostoma, tadašnjeg episkopa Žičke eparhije. JP „Srbijašume“ su Eparhiji Žičkoj ustupile plac na samom vrhu Usovica, kako bi se postavio krst koji će biti okrenut prema Kraljevu.

– Vrh Usovica je namenski izabran, jer bi se onda Krst mogao videti iz najvećeg dela Srbije, ali i okolnih zemalja. U Kraljevu pomalo bežimo od svoje istorije, i zaboravljamo da su u našoj okolini nastali i Žiča i Studenica. Zato je ovaj grad neverovatan za srspaku istoriju, crkvu i državu – rekao je Miroslav Stanić, predsednik društva „Gvozdac“.

Krst na Stolovima videće se iz mnogih delova Srbije, sa Jastrepca, Rudnika, Kopaonika, a biće i osvetljen. Struja koja će krst osvetljavati, dobijaće se iz solarnih ćelija ili mini-vetrenjače koja će biti postavljena na vrhu. Teško je reći koliko će koštati, ali sigurno je da će za celoukupnu gradnja biti potrebno više od 100.000 evra.

Krst na Stolovima se gradi i u čast vojnika srpske vojske koji su prilikom povlačenja u I svetskom ratu poginuli na Stolovima, gde su se inače vodile žestoke borbe.

Share.

Comments are closed.