Gružansko selo Pečenog predstavljeno u monografiji pisanoj 12 godina (video)

0

Monografija Vladana Ž. Petrovića „Pečenog gružanski u prostoru i vremenu“, predstavlja značajan doprinos proučavanju gružanskog sela Pečenog, od njegovog prvog pomena do danas. Autor je počeo da je piše još 2005. godine, a u izdanju Istorijskog arhiva Kraljevo predstavljena je u okviru programa „Dani Svetog Save“.

Momnografija je nastala na osnovu bogate i raznovrsne arhivske građe, dostupne literature i rezultata obimnog terenskog istraživanja. Obiluje geografskim, demografskim, istorijskim, etnografskim podacima, privrednim, društvenim, kulturnim i sportskim prilikama. Posebnu vrednost imaju rodoslovi i imenici poginulih Pečenožana u ratnim godinama 19. i 20. veka.

– Ideja o pisanju monografije sazrevala je u meni više godina. Slušao sam predanja o rodnom selu i tragao za poreklom Pečenoga i njegovih meštana. Tumačio sam reči uklesane u kamenu koje se nalaze na seoskim grobljima. Proučavao sam naučnu literaturu i sva saznanja prenosio na papir, u želji da ne budemo reka bez izvora i drvo bez korena – kaže Petrović, napominjući da je u pitanju hronika Pečenoga napisana za budućnost.

U metodološkom smislu monografija je rađena prema „Uputstvima za proučavanje sela, porekla stanovništva i njihovih psihičkih osobina“ Jovana Cvijića, utemeljivača antropogeografske škole. Pisana je isprepletanim naučno, književno-umetničkim stilom i potkrepljena bogatim ilustrativnim materijalom.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.