Proizvođači su u obavezi da prečišćavaju otpadne vode (video)

0

Trstenik nema postrojenje za tretman komunalnih i industrijskih otpadnih voda, i tek će se definisati njegova tačna lokacija. Od količine kanalizacione vode koje prihvata preduzeće „Komstan“ samo benzinske pumpe i „Nova Sloga“ imaju separatore za otpadne vode. „Prva petoletka„ ima svoj sistem za tretman galvanskih voda koji je poprilično star, a mesara „Glidžić“ ima primarnu preradu otpadnih voda.

Gordana Rodić, predsednica Ekološkog pokreta „Moravski orašak“ iz Trstenika kaže da su proizvodni pogoni na području Trstenika u obavezi da prvo izvrše tretman otpadnih voda, pa da ih tek onda ispuste u kanalizaciju.

Prema njenim rečima, upravo u tome leži problem koji može da ugrozi veliki vodozahvat i veliki projekat koji sprovodi opština Trstenik, a to je zamena cementno-azbestnih cevi, postavljanje gravitacionih cevovoda i povećanje izdašnosti vodozahvata.

Prema mišljenju Eko pokreta „Moravski orašak“, kabastog otpada u Moravi više nema, a čak nema ni mnogo plastičnog otpada. Oni kažu da bi bilo dobro uvesti i analizu ekološkog sastava, odnosno ispitati kakav je riblji fond i alge koje žive u reci, jer su to pravi indikatori u kakvom je stanju Zapadna Morava.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.