Trsteničko izvorište je najvažnija karika za život građana (video)

0

Zaštitni bedem kod Zapadne Morave kojim se brani izvorište u Trsteniku, sa kog se snabdeva pijaćom vodom čitavo gradsko područje, nakon poplava 2014. godine je ojačan. U majskim poplavama pre tri godine, Zapadna Morava probila je zaštitni bedem i potpuno uništila izvorište Zvezdan. Sada je bedem u potpunosti saniran i izvorište je zaštićeno.

– Na samom izvorištu je učinjeno mnogo. Posle poplava pre tri godine, prvenstveno je urađena ta fizička zaštita koju su sprovle „Srbija vode“. Naše komunalno preduzeće je zajedno sa vojskom sprovelo dezinfekciju izvorišta, ali i smo uradili i sve druge aktivnosti koje su bile neophodne da bi se izvorište pustilo u proizvodnju. Kroz KFW program smo potpuno obnovili tehniku i tehnologiju koju koristimo na izvorištu „Zvezdan“, tako je ono danas moderno i dobro opremljeno – kaže Ranko Stevanović, direktor JKSP „Kostan“ iz Trstenika.

Izvorište podzemnih voda „Zvezdan“ se nalazi na levoj obali Zapadne Morave, na prostoru između starog i postojećeg korita, u neposrednoj blizini grada. Izvorište se prihranjuje vodom iz reke Zapadne Morave.

– Voda se iz Zapadne Morave preko vodozahvata, upumpava u taložno jezero ili treće kako ga mi zovemo. Druga dva jezera su infiltraciona, i ta voda kroz podzemlje dolazi do južnog dela odakle se prepumpava u rezervoar, prerađuje u crpnoj stanici i onda dalje distribuira u grad – rekao je Stevanović.

Kvalitet pijaće vode je zadovoljavajući, a analize se vrše redovno. Zavod za javno zdravlje iz Kruševca, kao ovlašćena i akrteditovana ustanova, vrši kontinuirano ispitivanje higijenske ispravnosti gradske vode za piće.

– Kontrole su redovne, a veoma je značajno što smo mi trenutno u fazi izrade određenih elaborata za koje kvartalno radimo velike analize vode. Tako da mi radimo i više analiza nego što je to predviđeno zakonom. Kvalitet vode je dobar – naglasio je direktor „Komstana“.

Osnovni pregledi pijaće vode se vrše kontinuirano tri puta mesečno, dok se proširena analiza sprovodi jednom godišnje. Uzorkovanjem na sedam mernih mesta teži se obuhvatu čitave mreže.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.