Eparhija Žička planira da gradi crkvu u centru Kopaonika

0

Manastir Studenica, kao investitor, planira da sagradi crkvu sa parohijskim domom u centru Kopaonika. Parcela se nalazi u blizini Konaka, a opština Raška je prošle godine donela odluku da se Eparhija Žička kojoj pripada manastir Studenica, oslobadi plaćanja doprinosa za uređenje gradskog građevinskog zemljišta.

– Umanjuje se za 99 odsto iznos doprinosa za uređenje gradskog građevinskog zemljišta za izgradnju verskog objekta, pravoslavne crkve sa zvonikom i parohijskim domom na Kopaoniku, po zahtevu investitora manastira Studenice – piše u Službenom glasniku opštine Raška.

Iako radovi još uvek nisu počeli, planirano je da se gradi na parceli koja se nalazi u blizini odmarališta Konaci. Neto površina crkve i doma iznosiće 560 kvadratnih metara. Na skici koju smo dobili iz Odeljenja za urbanizam u opštini Raška vide se crkva i iza nje parohijski dom sa dvorištem, koji će biti ograđeni kamenom ogradom.

Projekat već nekoliko godina postoji u Eparhiji Žičkoj, a prema nezvaničnim informacijama, postoje pojedinci i firme koji su spremni da kompletno finansiraju izgradnju hrama. Zbog toga još uvek nije ni počela njena gradnja.

S obzirom da za Božić na Kopaoniku bude i po 15.000 turista, uglavnom pravoslavaca iz Rusije, božićne liturgije se služe u hotelima. Menadžmenti pojedinih hotela angažuju sveštenike iz Jošaničke Banje kako bi služili liturgiju. I ne samo za Božić, već i za ostale velike crkvene praznike.

– Rusi su pre par godina posle Božića otišli oduševljeni, ali su nam jasno rekli da bi voleli da ovde imamo i crkvu. Pošto će gostiju iz pravoslavnih i uopšte hrišćanskih zemalja biti još više, izgradnja crkve je preko potrebna – kaže izvor upućen u dešavanja na Kopaoniku.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.