Odvodi pored reka se i dalje ne kontrolišu (video)

0

Jedan od primera da se nekontrolisano ispuštaju otpadne vode je primer bele pene koja se može videti na odvodu kišne kanalizacije u Ibar na gradskoj plaži. Pena i miris deterdženta, pokazuju da su na taj odvod prikačeni i razni drugi fekalno-hemijsko-bakteriološki zagađivači. Bez ikakvog reda i dozvole, priključene se auto perionice i tepih servisi, ali i brojna domaćinstva.

Iz istog tog Ibra, u koji se bez ikakve kontrole uliva čak 80 odsto gradske kanalizacije, najveći deo vode koristi se upravo za snabdevanje grada. Tako u vreme niskog vodostaja Ibra, brojni šetači na gradskom bedemu su u prilici da vide šta teče iz samo jednog otpusta za kišnu kanalizaciju.

– Takvih ispusta ima na desetine. Ovaj iznad Kajak kluba je samo jedan od njih. Zagađenje je verovatno nastalo od perionica, grafičke industrijske pa čak i hemijskog zagađivanja. Ovaj ovde ispust, a to se može primetiti na osnovu algi, potpuno je eutroficiran, odnosno u njema nema kiseonika. A ova voda se brzo zagadi i sve to ide u Ibar – kaže Miodrag Pavlović iz Eko pokreta “Ibar”.

Na samo nekoliko kilometara uzvodno od Ibra, na potezu od pogona nekadašnje fabrike Jasen do gradske plaže, nalazi se čak deset sličnih ispusta za kišnu kanalizaciju. Na njih su nelegalno priključeni mnogi iz tog dela Karađorđeve ulice. Bela pena koja nastaje nakon isticanja tečnosti iz cevi, menja veličinu u zavisnosti od količine koja prođe kroz cev. Pritom, ispušta miris deterdženta, desetinama metara oko otvora.

Prema oceni ekoloških udruženja iz Kraljeva, ispusti za kišnu kanalizaciju su morali biti prvo urađeni, pa tek onda napravljeni bedemi. Sada je jedini način da se iznad bedema napravi crpna stanica, ali to opet traži i vreme i novac.

– Uspeli smo da popišemo oko 200 zagađivača, strugara. To je jedini napredak koji smo postigli. To je jedini napredak koji smo napraviili jer je strugotina prešla u pelet. Ali, ne što smo bili napredni već zato što je ona našla svoju primenu. I sad više niko to ne baca u reke i rečice – kaže Pavlović.

Iz Odeljenja za urbanizam kažu da je prema planiranim aktivnostima u centralnoj zoni Kraljeva, predviđeno povezivanje kanalizacije kako bi se zaštitilo gradsko kupalište.

Vlasnici splavova su dužni da poseduju ugovor sa firmama koje raspolažu sa mehanizacijom za pražnjenje, da imaju izveštaj o danu pražnjenja i fakturu o izvršenim poslovima. Međutim, trenutno ne postoji mogućnost da sa sigurnošću može reći da vlasnici tih splavova u potpunosti poštuju propise, odnosno da otpadne vode ne ispuštaju u Ibar.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.