Ostavili internet i počeli da se dopisuju pismima

0

U eri interneta, tableta i mobilnih telefona, nastavnice Lilia Senatorova iz Dmitrova u Rusiji i Marijana Dražović iz Ušća kod Kraljeva,  zajedno sa svojim učenicima, odlučile su se za razmenu starih dobrih papirnih pisama, među svojim učenicima. U projekat su uključile učenike uzrasta III i IV razreda. Iako je potrajalo nešto duže, kako kaže nastavnica Dražović, zaista je vredelo čekati. Pristiglo im je čak 50 pisama.

Pre nekoliko meseci O.Š. “Milun Ivanović” iz Ušća postala je deo međunarodnog projekta “Cambridge English penfriends”. U okviru tog projekta uspostavljeni su kontakti i saradnja sa školom “Dimitrov” iz grada Dimitrova u Rusiji.

Saradnja se sastoji u uspostavljanju komunikacije učenika ovih škola na engleskom jeziku. Deca sa različitih govornih područja, udaljena na hiljade kilometara, na ovaj način ruše granice i uče kroz zabavu unapređujući svoje znanje engleskog jezika i veštinu komunikacije, koja je primarna u usvajanju bilo kog stranog jezika.

Iako je prvobitna zamisao bila da se komunikacija ostvari elektronskim putem, nastavnice Lilia Senatorova iz Dmitrova i Marijana Dražović iz Ušća zajedno sa svojim učenicima, ipak su se odlučile za razmenu starih dobrih papirnih pisama.

– Sa velikim nestrpljenjem smo iščekivali pisma naših drugara iz Dmitrova. Potrajalo je nešto duže, ali zaista je vredelo čekati. Pristiglo je čak 50 pisama. Svako se sa pažnjom predstavio, napisao ponešto o sebi i dodao i svoju fotografiju ili sliku svoje porodice. Drugari iz Rusije nose školske uniforme, uredni su i nasmejani. Imaju simpatična imena poput Nikita, Oleg i Polina. Njihova škola 2005.godine proglašena je za najbolju školu u čitavoj Rusiji – priča Marijana Dražović, nastavnica engleskog jezika u školi u Ušću i vođa ovog projekta.

Nastavnica Dražović sa svojim učenicima

Nastavnica i njeni učenici su odmah po dobijanju pisama od drugara iz Rusije, prionuli na pisanje odgovora, unapred se radujući sledećem pismu. Svako je dobio po jednog druga sa kojim će se dopisivati i upoznati se.

– Dragi Andrej, zovem se Luka i živim u Srbiji, u mestu Ušće kod Kraljeva. Živim sa ocem, majkom i starijim bratom, i ja mnogo volim svoju porodicu. Moj omiljeni predmet je matematika – u potpisu Luka, koji je uz pismo poslao i svoju fotografiju.

Slično su uradili i ostali učenici, uz to da je svako mogao da oboji pismo ili nacrta nešto na koverti. Kreativnost nije izostala.

Spremaju kratke filmove

Plan je da uz naredna pisma bude poslat i jedan kratki film u kome će i đaci iz Ušća i iz Dimitrova moći da vide svje vršnjake, i čuju njihovu priču. A kasnije, ko zna. Verovatno putovanje.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.