Fatalni udesi u dolini Ibra, a Ušću ne postoji urgentna medicina

0

Na delu Ibarske magistrale, od Kraljeva do Raške, koja je jedna od najprometnijih saobraćajnica u Srbiji, preko je neophodno formiranje urgentne medicine. Ne samo zbog čestih udesa, već zbog toga što od zdravstvene nege lekara koji rade u ambulanti u Ušću, zavisi skoro 7.000 ljudi, raštrkanih po selima.

U području Ušća koje na pojedinim mestima ima i sedamdeset kilometara u prečniku, ne postoji celodnevno dežurstvo urgentne medicine. Ambulanta u Ušću pokriva područje od čak 400 kvadratnih kilometara, koje je uglavnom planinsko, i poređenja radi, to je kao trećina Kraljeva. Oprema koju poseduje ova ambulanta ne može da pomogne teško povređenim osobama, kojima je nekada svaki sekund dragocen.

Lazar Ječmenica, bivši šef ambulante u Ušću, kaže da niko od učesnika saobraćaja nije siguran u ovom delu Ibarske magistrale, u dolini Ibra.

– Ni ministri nisu bezbedni koji idu uz pratnju, a da ne pričamo o autobusima koji često ovuda saobraćaju. Nema opasnijeg dela u Srbiji od ove deonice. Mnogo puta smo pisali inicijative ministarstvu zdravlja da je potrebno uvesti urgentnu medicinu, a mišljenja sam da Ušće treba da dobije i Dom zdravlja, ali nikada nismo dobili odgovor. Mi smo slepa mrlja na rožnjači oka – priča doktor Ječmenica.

Goran Nikolić, predsednik MZ Ušće kaže da su imali u planu da pokrenu inicijativu da Ušće dobije Dom zdravlja sa hitnom službom.

– Ušće je najudaljeniji deo Kraljeva. Sela su daleko, dislocirani smo od grada. Mnogi meštani kada im je potrebna lekarska pomoć, odmah kreću za Kraljevo jer dok se lekari iz Ušća pojave, oni mogu da stignu na pola puta do bolnice. Ako ne dobijemo odgovor, onda ćemo pokrenuti i potpisivanje peticije – objašnjava Nikolić.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.