Desetine miliona kalemova se proizvede u trsteničkom kraju

0

U Velikoj Drenovi kod Trstenika danas je održana manifestacija “U slavu kalema”, koja se ove godine po prvi put organizuje, u cilju promovisanja kalemarstva, po kojem je ovaj kraj poznat.

Manifestaciji koja je je organizovana pod pokroviteljestvom opštine Trstenik, prisustvovao je i Nenad Katanić pomoćnik ministra poljoprivrede. Katanić je rekao da je zadatak države i resornog ministarstva da se kalemarima pomogne.

– Prvi ozbiljni korak u voćarskoj i vinogradraskoj proizvodnji jeste dobar  i kvalitetan kalem. Trstenički kraj je poznat po proizvodnji kalemova, a milioni komada iz ovog mesta odlaze put Rusije i drugih delova Evrope, i time se moramo ponositi. Naš zadatak je da im finansijski pomognemo – rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede na otvaranju manifestacije “U slavu kalema”, navodeći da će svaki proizvodjač kalemova moći da računa na 500.000 dinara subvencija.

Gerasim Atanasković, predsednik Skupštine Trstenika, rekao je da se na području Velike Drenove i dela Kruševca radi velika i ozbiljna proizvodnja, koja se može meriti desetinama miliona kalemova.

– Trenutno se proizvodi između 10 i 12 miliona loznih kalemova i oko 8 miliona voćnih sadnica. Ako u to uključimo i nekoliko desetina miliona sadnica ruža i ostalih pratećih kalemarskih kultura, onda je to značajna i ozbiljna proizvodnja za teritoriju Trstenika – kazao je Atanasković.

Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik kaže da je prepoznatljiv značaj kalemerstva, jer se u ovom kraju proizvodi najveći broj loznih i voćnih sadnica.

– U Srbiji smo najveći izvoznik kalemova, i opština Trstenik je prepoznala taj značaj i zato po prvi put organizujemo manifestaciju “U slavu kalema”. Na taj način želimo da pomognemo našim vrednim kalemarima, kako bi još više povećali svoju proizvodnju i proširili tržište. Drago nam je da je i ministarstvo poljoprivede prepoznalo njen značaj i što će u svom programu imati određene subvencije za trsteničke kalemare- rekao je Ćirić.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.