Umesto knjige, čas sa tabletom

0

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ iz Kraljeva je prva škola u Srbiji koja je ima tzv. pametne učionice. Svako dete u tri odeljenja nižih razreda, koliko je trenutno obuhvaćeno projektom, ima tablet na kome prati i rešava zadatke, koji se pojavljuju na glavnom ekranu u učionici.

Škola “Vuk Karadžić” iz kraljevačkog naselja naselja Ribnica, poseduje kompletnu informaciono-komunikacionu infrastrukturu za uvođenje digitalnog sadržaja u nastavu. Zahvaljujući saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije „Huavej“, škola Vuk Karadžić je prva škola u pilot projektu kojim je planirano opremanje oko 1.800 osnovnih i srednjih škola u Srbiji. U početku, deo projekta će biti oko 200 škola iz cele Srbije.

Prema rečima direktorke škole, Biljane Barlovac, izdavači udžbenika su već sada počeli i uporedo imaju i program za digitalnu nastavu, koji se dobja na disku.

– Sadržaje tih udžbenika deca na časovima prate na tabletima. A koliko ih to motiviše, govori podatak da oni istog momenta dobiju povratnu informaciju, da li su dobro ili loše rešili zadatak. To je sistem koji je rađen na bazi video igara, kako bi im bilo zanimljivije da rešavaju nego recimo živa reč nastavnika – kaže direktorka škole “Vuk Karadžić”.

Ona kaže da su za sada obuhvaćena tri odeljenja nižih razreda, a da će kasnije i ostali razredi imati digitalnu nastavu.

– Posebno mi je drago što smo baš mi prva škola koja je uvela digitalnu nastavu, jer u našoj školi ima dosta dece koja su iz porodica sa jako lošom socijalnom kartom. Deca koja kući nemaju ni računar, a da ne pričamo o tabletu. I zato sve ovo za nas predstavlja jednu posebnu satisfakciju, jer sada znamo da radimo za naše đake – rekla je Bijana Barlovac.

Kroz projekat opremanja škola informaciono-komunikacionom opremom biće omogućeno povezivanje škola sa drugim naučnim i obrazovnim institucijama u zemlji i svetu, te se vrlo lako mogu organizovati predavanja na daljinu, čime se povećava kvalitet nastave, a ujedno smanjuju troškovi putovanja i organizacije nastave.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.