Električna platforma postaje moje druge noge

0

Košarkaški talenat Danilo Jovanov iz Kraljeva, koji je nakon saobraćajne nezgode, postao kvadriplegičar, posle prikupljanja pomoći, uspeo je da sakupi novac kako bi mu se na stepeništu u zgradi, ugradila električna platforma za invalidska kolica, da bi mogao samostalno da izlazi. Iako su lift platforme jako retke u zgradama za stanovanje jer njihova ugradnja košta 20.000 evra, Danila njegovi sugrađani nisu zaboravili.

– Prvi put sam se sam spustio sa drugog sprata do prizemlja zgrade. Teško je naći reči i opisati kako se sada osećam. Ovo je jedan od najsrećnijih dana u mom životu – rekao je hrabri Danilo, koji se nikada nije predavao, već se još jače borio sa svojom bolešću.

Danilo kaže da je sada bukvalno dobio nove noge, ali i novi život.

– Borim se sa povredom, jednom od najtežih, i verujem da ću se još snažnije boriti. Svaki trenutak je kredit od Boga. Živite život i volite ga. Rasteretio sam celu porodicu, oca, majku i brata, koji su morali da me nosi gore-dole – ispričao nam je Dača, kako ga u Kraljevu poznaju.

Akcija za pomoć Danilu Jovanovu je trajala godinu dana, i prikupljeno je 20.000 evra koliko platforma košta. Jedan od inicijatora akcije, Aleksandar Daišević, sportski novinar iz Kraljeva, koji je Danila pratio i u periodu kada je kao najveći košarkaški talenat iz Kraljeva, trebalo da od na koledž, rekao je da je ovakav poduhvat bio poprilično skup i težak, ali da se sada osmeh svima vratio.

Prijatelji i sportisti iz Kraljeva pomogli svom Dači

– Svi su nam pomogli. Građani, naši ljudi iz inostanstva, i Grad Kraljevo. Naš Dača je zaslužio da dobije platformu koju je toliko dugo čekao, da bi sam mogao da siđe sa drugog sprata zgrade. Organizovali smo utakmice, pozorišne predstave. Sve za Danila. Jeste bilo skupo sprovesti do kraja ugradnju platforme, ali uspeli smo da animiramo ljude i pomogli Danilu – kaže Daišević.

Danilo Jovanov je bio jedan od desetorice naboljih košarkaša u Srbiji te 1998. godine. Sa samo 19 godina bio je kapiten prvoligaškog kluba Mašinac iz Kraljeva. Jedne novembarske noći pre 19 godina, u udesu mu je pukao šesti kičmeni pršljen, i život ga je u toj kobnoj noći usmerio sasvim suprotnim tokom. Sa skoro već spakovanim koferima za put na koledž u Ohajo u SAD, postao je invalid.

Lekari su se čudili kako je uspeo da se uspravi i sedi u kolicima i da sam iz kreveta pređe u njih. Nepunu godinu dana posle udesa, u institutu u Igalu zaplivao je leđno u bazenu.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.