Mitrović: Izvešćemo i naše porodice na proteste, spremni smo i na hapšenja

0

Dragan Mitrović, predsednik Inicijative za prava radnika iz Kraljeva, rekao je nakon sastanka sa ministrom privrede Goranom Kneževićem da do današnjeg razgovora „nije moralo ni da dođe“, jer se prema njegovim rečima, nisu ni primakli dogovoru.

– Jedino što nam je bilo ponuđeno jeste neka vrsta novčane pomoći od 20.000 dinara. Mi smo ostali zbunjeni nakon tog predloga, jer smatramo da je takav predlog sramota za državu, koja uopšte ne brine o radnicima preduzeća iz Kraljeva. Vlasnik naših firmi koje su otišle u stečaj je bila država, i mi od nje tražimo da nam isplati ono što nam se duguje – rekao je Mitrović.

Pred oko dvesta okupljenih radnika, koji su želeli da uđu u skupštinu, ali im nije bilo dozvoljeno jer nisu na vreme podneli zvanični zahtev za korišćenje skupštinske sale, poručeno je da će se protesti od sada radikalizovati, a prema rečima Mitrovića, plan za to postoji.

Obraćanje radnicima nakon sastanka u Beogradu

– Dovešćemo na proteste naše porodice. Spreman sam i da me uhapse, jer nama će u zatvoru sigurno biti bolje nego što je sada. Rekao sam ministru da nas ne potcenjuju sa tih 20.000 dinara, socijalne pomoći. Mi smo došli da pregovaramo o mnogo većem novcu, jer smo zbog toga što nam država nije isplatila zarade, postali socijalni slučajevi – poručio je Mitrović, napominjući da je ovo što se njima događa i bruka gradske vlasti u Kraljevu.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, koji je prisustvovao današnjem sastanku radnika sa ministrom privede, rekao je da su ministar Knežević i njegovi pomoćnici pokazali razumevanje za problem radnika, ali da oni svoja potraživanja mogu ostvariti isključivo kao poverioci preduzeća koja se nalaze u stečaju.

– Nisu samo u pitanju radnici iz Kraljeva. U Srbiji ima 77 hiljada radnika koji su istoj situaciji. Ministar Knežević im je detaljno obrazložio procedure za ostvarivanje njihovih prava. A ponuđena im je i jednokratna pomoć u visini minimalca, koja ne umanjuju njihova potraživanja. Ostalo je da oni donesu odluku nakon razgovora sa svojim kolegama – kaže Terzić.

Gradonačelnik Kraljeva je rekao da radnicima niko nije zabranio da koriste skupštinsku salu, već da moraju da ispoštuju proceduru kao i ranije, i da na vreme podnesu zahtev Gradskoj upravi za njeno korišćenje.

Radnici nekoliko firmi i fabrika iz Kraljeva koje su otišle u stečaj, traže da im država isplati primanja koja ima duguje, a taj iznos se kreće od 600 hiljada do million dinara, po radniku.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.