Gladni radnici prete da blokiraju skupštinu u Kraljevu

0

Radnici propalih fabrika i firmi iz Kraljeva, još jednom su danas ispunili salu kraljevačke skupštine, najavljujući potpunu blokadu rada ovog tela, ukoliko Vlada Srbije ne počne da im isplaćuje plate koje im se duguju. Gradonačelnik Kraljeva rekao je da će sutra otići sa delegacijom radnika, na sastanak sa ministrom privrede.

Gladni, ljuti i bolesni radnici traže da im država isplati primanja koja ima duguje, a taj iznos se kreće od 600 hiljada do million dinara, po radniku. Radnici, od kojih je velika većina u godinama kada nisu za penziju, ali ni interesantni poslodavcima, okupili su se i najavili radikalne mere protesta, ukoliko Vlada Srbije ne počne da rešava njihov problem.

Dragan Mitrović, predsednik Inicijative za prava radnika u Kraljevu, kaže da onog trenutka kada su dobili otpremnine, kao da su umrli i za Grad Kraljevo i za državu.

– Narod je gladan, duguje se, recimo zaposlenima u Fabrici vagona, oko 600.000 dinara, po radniku. Mi više ne možemo da čekako, i nemamo šta da izgubimo. Gradonačelnik nas je danas obišao, i rekao da će sutra ići sa nama na sastanak u Beograd. Čim se budemo vratili, saopštićemo ljudima šta nam je rečeno, i ako ne budemo bili zadovoljni blokiraćemo rad Skupštine Kraljeva – poručio je Mitrović.

Gradonačelnik Kraljeva, Predrag Terzić, rekao je da je učinio sve što je u njegovoj nadležnosti, a to je da spoji delegaciju radnika sa ministrom privrede Goranom Kneževićem.

– Grad Kraljevo nema nadležnost da rešava pitanja ovih radnika, ali smo učinili sve da im zakažemo sastanak u resornom ministarstvu. Radnici moraju da shvate da smo mi na istoj strani. Znam kako je ostati bez parčeta hleba, i znam da bi se mnogi od vas odrekli tog novca, samo da vaša deca dobiju posao. Zato sutra, zajedno, idemo u ministarstvo privrede – rekao je Terzić okupljnim radnicima.

U skupštinskoj sali u Kraljevu u ponedeljak se okupilo oko 300 radnika iz nekoliko fabrika i firmi iz ovog grada, koje su prestale sa radom i otišle u stečaj.

Izvor: Srbija video

 

 

Share.

Comments are closed.