Dualno obrazovanje se ne može samo prilepiti i prepisati

0

Ministar prosvete Mladen Šarčević posetio je danas Trstenik kako bi se sa direktorima škola upoznao o problemima sa kojima se suočavaju, ali i predstavio modernizovanje školskog sistema u Srbiji.

Trstenik je posebno interesantan zbog dualnog obrazovanja jer se u ovom gradu nalazi fabrika „Prva petoletka“.

– Trstenik je pre mnogo godina, kada je Petoletka bila gigant, predstavljao jedan model socijalističkog dualnog obrazovanja. Ali, nažalost to je nestalo. Sada gledamo da otvorimo neke nove centre u Srbiji. U Valjevu smo već obezbedili sredstva, a tu je i Kragujevac. Možda Trstenik postane dobar centar kada objedinimo sve ove gradove – izjavio je Šarčević.

Ministar je rekao da će dualno obrazovanje ući kao element tamo gde je sve spremno.

– Dualno obrazovanje se ne može samo prilepiti i prepisati. Tamo gde postoji konkretna firma u kojoj se može raditi obuka i koja može biti partner, to već imamo nemačke, austrijske iili švajcarske modele. Ali, tamo gde nemamo poslodavce, i koji će tek dochi, a decu treba da školujemo, mi moramo da simuliramo. Zato još uvek imamo dva modela – rekao je Šarčević u Trsteniku.

Predsednik opštine Trstenik Aleksandar Ćirić rekao je danas da su iskoristili priliku da ministru Šarčeviću prezentuju sistem obrazovanja u ovom gradu.

– Najveći akcenat smo stavili na dualno obrazovanje i na pojedine ugovore koje smo uspeli da zaključimo zajedno sa Namenskom industrijom u Trsteniku i Srednjom tehničkom školom u Trsteniku. Opština Trstenik je jedan od učesnika svih tih dogovora – rekao je Ćirić.

 

 

Share.

Comments are closed.