Poreska „zamrzla“ sredstva za PIO koja su uplaćena na njihov stari račun

0

Vlasnicima firmi koji su 2014. godine, od kada je uveden jedinstveni račun Poreske uprave, nastavili da uplaćuju porez i doprinose na stare račune, a u međuvremenu zatvorili firme, nije omogućeno da izvrše preknjižavanje. Zbog toga, kako saznajemo, ima brojnih primera da su obveznici na starom računu u pretplati, a na novom u minusu. Iz Poreske uprave su za „Srbija video“ odgovorili da je moguće podneti zahtev za preknjižavanje, ali ne i da li će to biti sprovedeno u delo.

Uplata poreza i doprinosa po odbitku na starim računima mogla se obavljati zaključno sa 28. februarom 2014. godine, kada je uveden račun objedinjene naplate. Međutim, kako smo saznali, postoji popriličan broj vlasnika privatnih firmi, koji su nastavili i nakon toga da uplaćuju na stari račun, a u međuvremenu su dogodilo da su zatvorili svoje radnje ili firme. Tim vlasnicima Poreska uprava ne dozvoljava preknjiženje, i praktično se vode kao da u tom periodu nisu ništa uplaćivali.

Milovan Mirković iz Kraljeva, našao se potpuno zatečenim, kada su mu saopštili da ne može da preda zahtev za penziju, jer duguje Poreskoj upravi. Naime, Mirkoviću je na novom računu stajao dug od 48.000, dok je na starom bio u pretplati.

– Nikakvo obaveštenje nisam dobio da je promenjen račun, niti me je iko sa šaltera Poreske upozorio na to kada sam uplaćivao. Pet meseci sam tako uplaćivao i imam uverenje iz jula 2014. godine da ne dugujem ništa. Sada ne mogu u penziju, jer imam dug za poslednju godinu rada moje radnje. Sada se lomi na meni da platim nešto što ne dugujem, a imam dokaz da sam sve izmirio – kaže Mirković.

Kako nam je rekao ovaj Kraljevčanin, on ne zna šta sada da radi, jer ga sve upućuje da povede postupak pred Upravnim sudom.

– Mene su zadužili sa novim računom bez mog znanja, ili obaveštenja o tome. I sada ja dugujem, a sve sam platio. Ne mogu da idem u penziju. Sramota – ispričao nam je ovaj razočarani vlasnik servisa za elektro uređaje.

Kako smo saznali, Mirković nije usamljeni slučaj, jer ih u Srbiji ima poprilično. I svima su vezane ruke, a sredstva bukvalno zamrznuta i nepreknjižena.

– Ne zna se tačno koliko ima ovakvih primera, ali ima ih puno. Preknjižavanja nisu nikada urađena, i zbog toga su podnete i tužbe. Ali, nijedan sudski postupak još uvek nije okončan – kaže za „Srbija video“ izvor iz Poreske uprave.

U šturom odgovoru koji smo dobili iz Poreske uprave, kaže se da ukoliko je obveznik greškom sredstva po podnetoj prijavi uplatio na stare račune, može podneti zahtev nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave za preknjižavanje sredstava sa tih računa na jedinstveni uplatni račun.

Ali, ostali smo uskraćeni za informacije da li je moguće izvršiti preknjižavanje, koliko ovakvih obveznika ima na njihovoj evidenciji i koliko je tužbi podneto protiv Poreske uprave.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.