Razbili šampanjac o bager i slagali građane o besplatnim priključcima za gas

0

Bivši gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, kao odbornik SNS, uputio je predlog Skupštini Kraljeva da se donese nova odluka o izboru strateškog partnera za gasifikaciju široke potrošnje na teritoriji grada, jer prethodna iz 2009. godine nikada nije realizovana. Na taj način su javno priznali da je tadašnje busanje u grudi, i pripisivanje zasluga bilo lažno, i da su građani obmanuti da će dobiti besplatne priključke na gasovodnu mrežu.

Tadašnja lokalna samouprava, a vlast je u tom trenutku bila dvojaka, i pravno su je činili svi politički akteri u ovom gradu, najavila je da je u Kraljevu predviđena izgradnja gasovodne mreže sa čak 20.000 besplatnih priključaka. Nemačka firma „PSE Inženjering“ je predstavljena kao investitor celog posla. Ali, osim tadašnjeg svečanog otvaranja radova „razbijanjem flaše šampanjca o bager“, nije se ništa dogodilo.

Plan je bio da Nemci kao kompletni finansijeri radova na gasifikaciji sa 25 miliona evra, budu oslobođeni svih administrativnih taksi, a čak je bilo i najavljeno da se do 2015. godine završi gasovodni prsten oko Kraljeva. Međutim, radovi ne da nisu završeni, nego nisu nikada ni započeti.

razbijanje-flase-sampanjca-o-bager

Razbili su i flašu šampanjca o bager

– Tačno je da su na otvaranju radova bili predstavnici svih partija, jer su postojale dve vlasti u tom trenutku. Ali demokrate su donele odluku da ova firma uradi gasifikaciju. Međutim, ugovor nije nikada potpisan, jer se nemački investitori nikada nisu ni pojavili. To je bila klasična prevara. Zato sam i tražio da se sada ova odluka stavi van snage, kako bi mogli da dovedemo drugog investitora. To bi mogao biti „Srbija gas“, a besplatnih priključaka sigurno neće biti – rekao je bivši gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, koji je u to vreme bio član Nove Srbije.

Firma ”Termovent” iz Kraljeva, trebala je da bude izvođač radova, a imali si čak i plan da do 2015. godine završe izgradnju gasovodnog prstena oko Kraljeva.

– Podneo sam krivične prijave u tužilaštvu protiv firme „PSE Inženjering“, zbog štete koju je moja firma pretrpela, a ona nije mala. Mi smo imali potpisan ugovor sa njima, a firma postoji u Hanoveru. Ne znam šta se dogodilo – rekao nam je Mile Čolović, vlasnik firme „Termovent“.

Zanimljivo je da se sa projektom išlo toliko daleko, da je bio plan da se tokom druge faze gasifikacije formira zajedničko preduzeće za distribuciju i održavanje gasovodne mreže – ”Kraljevo-gas”. Udeo u ovom preduzeću imala bi lokalna samouprava sa 10 odsto, dok je po 45 odsto udela trebalo da imaju ”PSE inženjering” i ”Termovent” iz Kraljeva koji bi izvodio radove.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.