“Ko to tamo peva” u lektiri, a ne postoji u štampanom izdanju

0

Jedan bibliotekar u Kraljevu, bio je iznenađen kada je tokom leta upitan od nekolicine učenika, koji se spremaju da krenu u 8. razred, da li poseduju delo “Ko to tamo peva”, Dušana Kovačevića. Na razočarenje i dece i bibliotekara, delo nisu imali u štampanom izdanju, a kako smo saznali, ni u pretrazi baze biblioteka Srbije, nije pronađeno ovo delo.

Kako saznajemo, učenici su na preporuku svojih nastavnika srpskog jezika da odgledaju film “Ko to tamo peva”, kako bi kasnije mogli na času da ga kritički obrade, hteli da iskoriste ovo leto za čitanje lektire, pa je to veoma zbunilo dotičnog bibliotekara.

Inače delo “Ko to tamo peva” je poslednjih nekoliko godina u planu programa izborne lektire za učenike 8. razreda, ali nažalost ne postoji u pisanom obliku. U čitanci se mogu pronaći samo dve pisane strane. Dragana Đurić, nastavnica srpskog jezika u OŠ “Živan Maričić“ iz Kraljeva otkrila nam je da njena potraga za pisanim delom „Ko to tamo peva“ Dušana Kovačevića, nije bila uspešna, ali da je uz projektor i gledanje pojedinih delova filma, pokušala učenicima da objasni koliko je ovo delo važno za srpsku kulturu.

– Van pameti je da ovo delo bude uvršteno u lektiru, a da ga nema u štampanom izdanju. Neko je morao da se pozabavi time, jer takvo delo mora da postoji u arhivi. Deca su bila veoma zainteresovana za „Ko to tamo peva“, ali zbog toga što nismo našli štampanu verziju, osim dve strane u čitanci i zato što je to dopunska lektira, nismo ulazi dublje, već smo gledajući najzanimljivije inserte iz filma, komentarisali elemente takve komike – kaže Đurić, naglašavajući da skoro da nema učenika koji nije bar jednom gledao ovaj film.

Kolege scenaristi, i prijatelji Dušana Kovačevića, smatraju da bi bilo veoma lepo da se jedno ovakvo delo, nađe među đacima.

ko-to-tamo-pevaDušan Đoković, osnivač direktor Akademije umetnosti iz Beograda kaže da je Dušan Kovačević pisac sa ogromnim delima iza sebe i da itekako zaslužuje da bude u školskoj lektiri.

– Kovačević i slični njemu, moraju da budu u lektirama. A da li su učenici uspeli da delo „Ko to tamo peva“ pronađu u bibliotekama ili da li je objavljeno u njegovim sabranim delima, predstavlja drugu priču. Nažalost, omladina sve manje čita, i mislim da će oni pre odgledati pomenuti film, pa će reći kao da su pročitali delo. Ja sam ipak pristalica čitanja – kaže Đoković.

Scenaristika jeste jedan rod književnosti, smatra Dragoljub Vojnov, umetnički direktor Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, i napominje da je Dušan Kovačević, akademik.

– Zašto deca ne bi čitala dela jednog srpskog akademika? Kovačević je jedan izvanredan dramaturg i pisac scenarija, a nekoliko njegovih dramskih dela su proglašeni kao najbolji. Tako, da ja mislim da je pojavljivanje dela “Ko to tamo peva” u lektiri za osnovnu školu, dobar potez – kaže Vojnov.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.