U Kraljevu više nema ko da kupi stan

0

Prodaja stanova u Kraljevu opala je za više 50 odsto u poslednje dve godine. Nekada su kupci uglavnom bili ljudi sa Kosova, a danas po koji stan u Kraljevu, kupuju uglavnom mladi bračni parovi zaposleni u državnim preduzećima.

U centru Kraljeva za 50.000 evra možete kupiti trosoban stan površine 75-80 kvadratnih metara, sa centralnim grejanjem, čak i u novogradnji, a toliko košta i lokal od 35 metara kvadratnih u centru grada. A ko nije ljubitelj gradske gužve, s tim parama na periferiji može postati vlasnik kuće od 220 kvadrata sa četiri ari placa, starosti oko 15 godina. U seoskim područjima se može pazariti pet seoskih domaćinstava sa okućnicama, sa po 1,5 hektara zemlje.

Suma od 50.000 evra prevelika je i nedostižna za mnoge Kraljevčane. Posledice toga trpe i brojne agencije za kupoprodaju nekretnina. I kod njih je posla sve manje, prodaju se i kupuju uglavnom polovni stanovi i kuće.

– Keša više nema niko, a bilo ga je do pre nekoliko godina kada su kupci bili sa Kosova. Stanove danas kupuju samo mladi bračni parovi, zaposleni u državnim ustanovama, poput recimo policije ili vojske, i to ako uspeju da podignu stambeni kredit – priča za “Srbija video“ Goran Vujović, agent za nekretnine.

Seoska domaćinstva su postala, što bi rekli “bagatela”, jer, recimo za 10.000 evra, u poznatom voćarskom selu Roćevići kod Kraljeva, može da se kupi sređena kuća od 120 kvadratnih metara sa svim priključcima i sa 4 hektara zemlje.

– Seoska domaćinstva prodaju uglavnom stari ljudi, koje nema ko da pazi. Oni ne mogu da ih sami održavaju, a i imaju potrebu da češće idu kod lekara. Prodajom, onda kupuju neke garsonjere u gradu, bliže bolnici, kako bi mogli da odlaze na preglede – objašnjava prodavac Aleksandar Radović.

U ovom trenutku u Kraljevu završeni stanovi u novogradnji stoje prazni, jer od kupaca ni traga ni glasa, pa je cena sa 1.300 pala na 750 evra po kvadratnom metru.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.