Kraljevčanima jeftinije grejanje, ali se mnogi neće ponovo priključiti

0

Nadzorni odbor kraljevačke Toplane uputio je lokalnoj samoupravi predlog o nižim cenama daljinskog grejanja. To smanjenje će za poslovni prostor iznositi 15 odsto, a za stanove 4,5 procenata. Ali, dobra većina onih od oko 1.500, koji su se poslednjih godina odjavili iz sistema daljinskog grejanja, nema nameru da se vrati, jer je grejanje na struju i dalje jeftinije.

Cena kvadrata u stanovima u Kraljevu će umesto dosadašnjih 83,5 dinara ubuduće biti 80 dinara, dok se u grejanje u poslovnim prostorima obračunava na osnovu potrošene energije. Međutim, ovo pojeftinjenje neće naterati mnoge da se ponovo priključe, jer su zbog nemaštine morali da otkažu ovaj vid zagrevanja prostorija.

Kraljevčanka Svetlana Belić je otkazala centralno grejanje, jer joj ostala bez posla, a naredni period joj potpuno neizvestan.

toplana

Grejanje na struju i dalje je jeftinije

– Ne želim da mi se gomilaju računi. Izvršitelji ne pitaju zašto niste platili. Onima koji imaju novac, skidaju sa računa, dok onima koji ga nemaju, vrše plenidbu, a očekujem poskupljenje struje. Moram da uštedim na sve strane – kaže Svetlana.

U poslednjih par godina, broj korisnika daljinskog grejanja u Kraljevu se sa oko 8.500 sveo na oko 7.000. Živorad Nedić koji živi sam u stanu od 60 kvadrata, kaže da je grejanje odjavio još prošle godine, jer mu je mnogo jeftinije da koristi TA peć.

– Mesečno plaćam struju u zimskom periodu, najviše 5.000 a imam i grejanje, dok je u letnjem periodu oko 2.000 dinara. Da nisam odjavio centralno grejanje plaćao bi najmanje 8.000 dinara svakog meseca – kaže ovaj Kraljevčanin.

Prodaja uglja i drva na džakove

Zato je porasla kupovina drva i uglja na džakove. Iscepkana drva za ogrev upakovana su u džakove od po 15 kilograma, a jedan takav se prodaje za 190 dinara. Ugalj se pakuje u vreće od po 50 kilograma, a cena je 700 dinara.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.