Neobičan protest u Cvetkama: Ne želimo drugog popa!

0

Odluka episkopa Žičkog, Justina, da popa Blagoja Gavrilovića iz Cvetaka kod Kraljeva pošalje u drugu parohiju, izazvala je revolt kod meštana ovog sela koji su najavili da neće dozvoliti drugom popu da sa porodicom uđe u selo.

Nakon odlaska u penziju popa Petra Gavrilovića, oca aktera ove priče, mladog popa Blagoja, koji je čitav svoj život posvetio parohiji u Cvetkama, Miločaju i Lađevcima, Žička episkopija je odlučila da njegov posao ne nastavi sin Blagoje, već je ona poverena drugom popu. Kada je Gavrilovićima stigao akt od episkopa Žičkog, vest se brzinom svetlosti proširila selom, i meštani su rešili da podignu glas. Podrška je započela na fejsbuku, a onda i sakupljanjem potpisa za peticiju.

– Svrha stranice je da se narod informiše, alarmira o odluci da Blagoje, iako ispunjava sve uslove da ostane u našoj parohiji, bude premešten. Petar i Blagoje Gavrilović su simboli parohije. Simboli Cvetaka, Miločaja, Lađevaca, pa i mnogih drugih mesta izvan parohije. Pop Petar odlazi u zasluženu penziju, a jedini pravi Petrov naslednik, slikom i prilikom, jeste Blagoje – odgovorili su administratori fejsbuk stranice za podršku popu Blagoju.

Ne daju popa BlagojaMeštani poručuju episku Justinu da njima, odnosno parohijanima ne mogu nametnuti neosnovane odluke, i da oni to neće dozvoliti. Jer, kako kažu, crkva bez parohijana može slobodno da se zatvori.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa popom Blagojem Gavrilovićem, ali on nije želeo da komentariše odluku vladike Justina.

– Vladika mi je poverio parohiju kod Kosjerića. To mi je prva parohija koju sam dobio, i ja ću opravdati njegovo poverenje – rekao je kratko pop Blagoje.

Kako smo saznali od prijatelja bliskih Petru i Blagoju Gavriloviću, i oni su bili zatečeni ovakvom odlukom, jer su očekivali da će parohija biti poverena Blagoju.

– Njegov otac Pop Pero nije bio samo naš sveštenik. On je bio i naš rođak i prijatelj. Njima je dato dvadesetak dana da se svi isele iz parohijske kuće. Mi smo došli na ideju da napravimo skupove kod crkve u Cvetkama. Mi ne damo našeg popa! Do sada ste uglavnom mogli da čujete da se popovi i sveštenici proteruju, a mi želimo da naš ostane i drugog nećemo – kaže Bogdan Bogićević.

Pop golman

Pop Blagoje Gavrilović ima još jednu veliku ljubav, a to je fudbal. Blagoje je golman, i to školovan, jer je prošao sve mlađe kategorije i branio za mnogobrojne klubove. Želja mu je bila da postane profesionalni fudbaler, pa da se nakon završene karijere posveti svešteničkom životu. I bio je blizu! Umesto toga, uz ova je vodio parohiju, ali i branio za seoski klub u Lađevcima i često bio junak u utakmicama.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.