Meštani Studenice: Da li ćemo opet morati da prodamo krave da bi imali telefonske linije?

0

Meštani studeničkog kraja prodavali su krave pre 30 godina da bi uveli telefonske linije. Danas ponovo nemaju signal jer su u međuvremenu ti isti stubovi od starosti oboreni.

Meštani studeničkih sela mogli su se pohvaliti da su među prvima u okolini Kraljeva, imali fiksne telefone u svojim domovima. U periodu od 1985. pa sve do negde 1988. godine izgrađena je mreža fiksne telefonije na ovom području. Kako kažu, u to vreme bio je to veliki izdatak za kućni budžet, gde se “morala prodati krava da bi se uveo telefon” ali nisu štedeli novca da, u to vreme, modernu tehnologiju imaju u svojim domovima.

Prošlo je od tada 30 godina, a na rekonstrukciji i obnavljanju linija nije skoro ništa urađeno. Dotrajali i istruleli telefonski stubovi, već godinama leže oboreni po okolnim livadama i šumama, neizolovani i nezaštičeni provodnici urasli u granje, telefonske kutije okačene na stablima drveća.

– Ove bandere nalaze se neposredno oko puta iz Studenice i stoje tako već nekoliko meseci pa i godina – kaže Radijanka Pavlović iz Đakova koja živi u Francuskoj i ovih dana je na odmoru u svom rodnom kraju.

Kraljevo 01 - Stub koji preti dsa padne u dvorištePutem ove linije, telefonskim saobraćajem se snabdeva negde oko tridesetak domaćinstava sela Đakovo i imaju velikih problema u telefonskim i internet vezama i ako, kako navode, redovno izmiruju svoje dospele telefonske obaveze prema Telekomu. Ogorčeni su na nemarnost i ne brigu nadležnih organa koji ništa ne radena sanaciji i rešavanju ovog problema.

– E sad zamislite ovo! Mi ovo plaćamo isto kao onaj recimo u gradu koji ima vrhunsku liniju. Ili onaj na Vračaru u Beogradu koji ima najmoderniji optički kabl – kaže Radovan Tomić iz Studenice.

Lokalno stanovništvo u nadi da će se nešto uraditi po pitanju obnavljanja telefonskih linija u studeničkom kraju, prinuđeno je  da se na svoj način, snalazi, kako bi neometano obavljali svoje radove na poljima i livadama i kako bi zaštitili svoju imovinu.

– Moj otac je morao, da podupre ovu polomljenu banderu koja se nalazi, neposredno pored naše bašte jer ako padne, ode u baštu i polomiće svo povrće koje smo posadili – kaže Radijanka.

Iz Telekoma Srbija nam je rečeno da je problem nastao u raspisivanju javne nabavke za izbor izvođača radova.

– Ugovor sa firmom koja bi izvodila radove, odnosno sanirala štetu još uvek nije potpisan, jer se zastalo sa sprovođenjem javne nabavke. Očekujemo da to bude zaključeno uskoro, a otprilike u vremenskom periodu od nedelju dana izvođenja radova, svi stubovi bi bili ponovo podignuti – kažu iz Telekoma.

Izvor: Srbja video

 

 

Share.

Comments are closed.