Vrnjački karneval: Brazilke oduzimale dah!!

0

“Srbi nemaju tu vrelu krv kao mi, ali smo uspeli da podignemo publiku uz našu samba grupu. Moram da priznam da je bilo lepo i nezaboravno posmatrati posetioce karnevala “obučene pozitivnom energijom koju smo im preneli”, kaže Đuzepe Ćito, predstavnik karnevalske grupe iz Brazila.

Blizu 1.200 učesnika svrstanih u 29 karnevalskih grupa iz Srbije, bivših jugoslovenskih republika i nekoliko zemalja u okruženju, nastupilo je na Vrnjačkom karnevalu. Ovogodišnji karneval obeležio je nastup grupa koje neguju latino plesove i običaje, a najveća atrakcija bili su gosti iz Brazila. Prema procenama Turističke organizacije iz Vrnjačke Banje, karneval je u osam dana trajanja, videlo oko 250 hiljada posetilaca.

StrumicaGosti iz Hrvatske, sa ostrva Brač, iako imaju dugogodišnje karnevalsko iskustvo, mogli su da pozavide Vrnjčanima na broju posetioca.

– Saradnja sa Vrnjačkim karnevalom je postala tradicija. Već godinama razmenjujemo karnevalske grupe i može se slobodno reći da je ovo saradnja i druženje šampiona u turizmu – Brača i Vrnjačke Banje. Mi smo najbolji u Hrvatskoj, a oni u Srbiji što se tiče broja gostiju – ispričala nam je Ivana Bošković Ivčić, direktorka Bračkog karnevala.

Branko Brumen, potpredsednik FECA (Evropska karnevalska federacija) i predsednik karnevalista iz Slovenije objasnio nam je kako je nezamislivo da se sredinom jula ne pojave u Vrnjačkoj Banji.

– To je ono što nas spaja i što zbližava naše narode i razvija odnose između naše dve države. Vrnjčani dolaze kod nas u Ptuj, Mozirje i Šoštanj već celu deceniju i pobrali su velike simpatije naših ljudi – kaže Brumen.

BrazilkeĐuzepe Ćito predstavnik brazilske grupa “Baia”, nije krio oduševljenje što je njegova grupa bila na čelu karnevala.

– Veliko nam je zadovoljstvo što smo već petu godinu na Vrnjačkom karnevalu. Srbi nemaju tu vrelu krv kao mi, ali smo uticali da se uz našu samba grupu lepo i nezaboravno provedu svi posetioci karnevala – rekao nam je ovaj duhoviti Brazilac.

Vrnjački Karneval je posle Guče i Exit-a najveća turistička manifestacija u Srbiji, zbog čega je za dosadašnji rad nagrađen prestižnim priznanjem „Turistički cvet“.

KarnevalGoran Karavesović iz Turističke organizacije Vrnjačke Banje kaže da je ovogodišnji karneval još jednom opravdao očekivanja, i da sada mogu reći da je za mnoge ljude širom Srbije i susednih zemalja, prvi deo jula rezervisan za Vrnjački karneval.

– Posećenost karnevala više ne treba dovoditi u pitanje. Cela Srbija već zna za našu manifestaciju, i broj posetilaca je uvek na zavidnom nivou. Prema našim procenama, ove godine je karneval videlo oko 250 hiljada posetilaca. Imamo u planu da produžimo trajanje karnevala na deset dana, sa još bogatijim programom – kaže Karavesović.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.