Starosedeoci Kraljeva: Sportski klubovi „pojeli“ 100 miliona dinara

0

„Nakon preuzimanja tražene dokumentacije, utvrdili smo da klubovi novac nisu uspeli da opravdaju. Ne postoje računi, fakture, ugovori. Samo su ubačeni izvodi iz banaka, a izveštaji su narativni. Ono što je posebno zanimljivo, klubovi koje smo kontrolisali su 80 odsto novca potrošli na isplatu hranarine igračima amaterima“, objašnjava Ivan Matović iz Udruženja Starosedeoci Kraljeva.

Grad Kraljevo svake godine u svom budžetu planira, a kasnije i realizuje 95 miliona dinara za razvoj sporta. Ako se na to doda i budžetska rezerva iz koje je opredeljeno još 17 miliona krajem godine, dolazi se do cifre od 122 miliona, koliko je i sportskim klubovima podeljeno u toku prošle godine.

Komisija koju obrazuje gradonačelnik, vrši bodovanje i daje predlog o raspodeli gradskom veću. Ali kada se pogledata odluka, način dodele, iznosi, a kasnije i izveštaji o realizaciji, primećuje se da zakonska procedura nije ispoštovana.

„Mi smo još 2017. godine podneli krivične prijave gradonačelniku i njegovim saradnicima, jer je već tada bilo očigledno da se novac deli stranački, da se raspodela ne radi i ne boduje po pravilniku, već se traže stranački podobni „sportisti“ koji su spremni da deo novca vrate onima koji te odluke donose“, izjavio je Ivan Matović iz Udruženja Starosedeoci Kraljeva.

Matović kaže da su tražili da im se dostave informacije za pojedine klubove, jer su pravilnikom i ugovorom, definisani rokovi za pravdanje budžetskog novca.

Uvidom u spisak registrovanih igrača, došlo se do saznanja da su korisnici hranarine ljudi koji su starosti od 40 do 60 godina.

„Da apsurd bude veći, predsednik Fudbalskog saveza Kraljeva ima i svoj privatni klub Karanovav, koji se takmiči u malom fudbalu. Isti način isplate pronašli smo i u Šah klubu „Sloga“ koji je skoro 90 odsto novca potrošio na hranarinu igrača u restoranima. Sa druge strane, opredeljen je i iznos od 8 miliona dinara za FK Sloga čiji račun godinama u blokadi“, kaže Matović.

U pravilnicima piše da klubovi u blokadi i sa poreskim dugom ne mogu biti korisnici sredstava.

„Očigledno da se pomenutih 122 milion uglavnom pojelo, a da je sve rađeno po nalogu gradonačelnika“, kažu iz Starosedeoci Kraljeva.

Matović kaže da sve što su prikupili od dokaza, predaće u Specijalno odeljenje za suzbijanje korupcije.

„Budžetska sredstva i nameštene raspodele se koriste i za dobijanje sigurnih glasova, jer se od podobnih klubova i roditelja dece traži da podrže stranku, jer će tako obezbediti finansiranje u sledećoj godini“, priča Matović.

Share.

Comments are closed.