Mural za reku Studenicu, a poruka vlasti da zaustave gradnju MHE

0
Inicijative Sačuvajmo planinske reke Kraljeva, Spasimo Studenicu i Pravo na vodu danas su organizovali otkrivanje murala u Ušću na Ibru.
Mural pod nazivom „Studenička vila“ je posvećen očuvanju reke Studenice i njenog sliva, kojoj preti izgradnja šest mini hidroelektrana.
Na zidu jednog lokala, neposredno pre skretanja za Studenicu, postavljen je mural na kome se u skladnoj celini stapaju motivi reke, flore i faune sliva reke Studenice, zajedno sa vilom iza čijeg lika stoji lokalna priča iz zaseoka Đakovo.
Tako je mural spoj ekoloških principa u težnji za očuvanjem jedinstvenog ekosistema studeničkog sliva. Sa desne strane kompozicije dominira prizor sa mesta na kome se mala planinska reka Savošnica sa obronaka Čemerna uliva u Studenicu.
Ali i sinteza priče o stvarnoj sudbini jedne mlade devojke koja je prikazana kroz motive borovnica, zmije, cveća iz jedinstvenih dvorišta u brdskom zaseoku Đakovo i lokalnih interpretacija priče, dok na reku Studenicu referišu izdvojeni motivi vodenkosa, pastrmke, kornjače, čuvarkuće sa stena litica iznad reke, vilinkonjica i vrbe.
Mural je, sa puno pažnje oslikala Bojana Torlak, akademska slikarka iz Beograda.
Ekološke organizacije su ovim muralom još jednom pozovali vlast Grada Kraljeva da usvoji moratorijum na mini hidroelektrane na teritoriji Kraljeva.
Ovu inicijativu su zajednički uputile tri inicijative pre više od mesec dana i još uvek nisu dobile odgovor na nju.
„Reke Kraljeva zaslužuju da slobodno teku i da u njima uživaju i sadašnje i generacije koje dolaze“, poruka koja je danas poslata iz Ušća.
Share.

Comments are closed.