Vakcina ima za još tri dana

0

Od početka masovne imunizacije stanovništva protiv korona virusa, u Kraljevu je do utorka popodne vakcinisano nešto više od 7.000 građana, računajući i zdravstvene radnike i korisnike usluga i zaposlene u Gerontološkom centru u Mataruškoj Banji. S obzirom da je u Kraljevo do sada stiglo ukupno 10.000 vakcina, znači da ih u ovom trenutku ima za još nepuna tri dana.

– Imamo dovoljne količine vakcina, trenutno kineskog proizvođača, i kod nas nijednog momenta nije ni pretila opasnost da prestane vakcinacija zbog nedostatka cepiva. Trenutno imamo količine za naredna tri dana, a svakodnevno iz Zavoda za javno zdravlje stižu i nove količine – kaže Mirjana Krčevinac, direktorka Doma zdravlja u Kraljevu.

Međutim, kako smo saznali, poslednji kontigent od oko 4.500 vakcina stigao je u nedelju. I od tada vakcine nisu stizale u Kraljevo. A u ovom trenutku se ne zna kada će nove stići, koliko će ih biti, niti od kojeg proizvođača.

Do današnjeg dana, svakog dana vakcinisalo se najmanje hiljadu građana, a rekordan dan je bio ponedeljak sa 1.490 onih koji su primili vakcinu.

– Danas se ta cifra malo smanjila, zato što je sada vakcinacija moguća samo za one koji su se prijavili preko e-uprave i imaju rezervisan termin, kao i za građane starije od 60 godina koji kao prioritetna grupa mogu da se vakcinišu i bez prijave – kaže Krčevinac.

Prema njenim rečima, u ukupno četiri zdravstvene ustanove do sada je vakcinisano više od 500 zdravstvenih radnika, a neki od njih su već primili i revakcinu.

– U hali sportova nastavljamo da sprovodimo imunizaciju na šest punktova. U dve smene angažovano je ukupno 12 timova i sve protiče u najboljem redu, a sigurno ćemo u jednom momentu imati i paralelno revakcinaciju i pelcovanje prvom dozom – dodala je dr Krčevinac.

 

Share.

Comments are closed.