Broj preminulih u Kraljevu povećan za 72 odsto

0

Samo u decembru od posledica Kovida 19, u kraljevačkoj bolnici je umrlo čak 58, a ukupno od početka epidemije broj preminulih je 131 osoba. Tako dolazimo do povećanja smrtnosti za više od 72 odsto.

Direktor bolnice u Kraljevu Zoran Mrvić izjavio je da broj preminulih prati nagli skok broja zaraženih. On je rekao da je poslednje nedelje novembra i prve dve nedelje decembra Kraljevo bilo na drugom mestu u Srbiji po broju zaraženih u odnosu na broj stanovnika.

– Većina preminulih su starije osobe koje su uglavnom imale više komorbiditeta. Zašto je toliko zaraženih, to nije pitanje za nas kliničke lekare, već za epidemiologe i virusologe. Inkubacija traje kraće i vrlo brzo se upada u tešku kliničku sliku. Naš je utisak da je virus sada drugačiji nego letos – rekao je Mrvić.

Statistika pokazuje da je sa 4.490 zaraženih u Kraljevu, koliko ih je bilo do početka decembra, zabeležen skok od 4.141 novozaražene osobe, što je skoro duplo povećanje za samo tri nedelje.

Milan Parezanović, načelnik Infektivnog odeljenja Opšte bolnice u Kraljevu, kaže da preglede u kovid ambulanti, kojih je dnevno i preko 300, usporava i to što raspolažu sa samo jednim rendgenom, a da svi bolesnici koji dolaze i na prve i na kontrolne preglede moraju da snimaju pluća.

– Nije ni naša krivica što bi po nekom algoritmu prvi rendgen pregled trebalo da radi dom zdravlja, ali oni uopšte nemaju taj aparat. Tako da se sva dijagnostika radi u bolničkoj kovid ambulanti. I često tehnički dolazi do „iskakanja”, jednostavno oprema ne može da izdrži pa dolazi i do prekida rada – kaže Parezanović.

Direktor kraljevačke bolnice pak napominje da se gužve ispred kovid ambulanti rešavaju i produženim radom lekara, koji poslednjih dana rade čak do ponoći, a kako kaže „rendgenske snimke čita šest radiologa uz pomoć tri pneumologa“.

Najveći pritisak od početka meseca trpi infektivno odeljenje. Prošle nedelje je bilo slučajeva da su ljudi dolazili ispred Infektivnog odeljenja bolnice u Kraljevu, od jedan sat iza ponoći, i čekali do jutra. Odnosno do otvaranja kovid ambulante, kako bi predali knjižice i upute za pregled kod infektologa. Bilo je i slučajeva da su pojedini dolazili po nekoliko dana za redom, kako bi se pregledali i snimili pluća.

Share.

Comments are closed.